Zbrylony cukier, to nie problem. Dzięki tym produktom pozbędziesz się wilgoci, a cukier znów będzie sypki

Cukier, pomimo że nie taki zdrowy, stanowi podstawowy element każdej kuchni. Nie tylko, jako grzeszna przyjemność, ale także przyprawa, jest niezbędny w przygotowaniu wielu potraw. Kuchnia to pomieszczenie szczególnie narażone na obecność wilgoci. Co zrobić, kiedy pod jej wpływem zbryli się cukier? Mamy na to sposób, a nawet kilka

Cukier ma tendencję do sklejania się. Tworzy pod wpływem wilgoci grudki, które nie są miłym gościem w żadnej cukierniczce. Dlatego tak ważne jest, aby zawsze nakładać go suchą łyżką, a w cukierniczce przechowywać niewielką ilość, którą w każdej chwili można uzupełnić. Gorąca para sprzyja wilgoci w pomieszczeniu. Ważne jest, aby nie tylko wiedzieć jak sobie z tym radzić, ale i zapobiegać. Znamy sposoby na obie te rzeczy, dzięki którym cukier zawsze będzie dobry i sypki. 

Zobacz wideo Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe

Sposób na zbrylony cukier. Jak radzić sobie z wilgocią w kuchni?

Jest kilka produktów, których przechowywanie może uchronić cukier od nadmiernego sklejania się. Należy także pamiętać o tym, aby nie trzymać cukiernicy w pobliżu parujących garnków, czy czajnika. Okazuje się, że można zapobiec najgorszemu, odsypując jedynie niewielką ilość do cukiernicy, a resztę zapasu chowając do szczelnie zamkniętej szafki. Dodatkowo, aby zabezpieczyć cukier, polecamy włożenie do niego, jednego z czterech magicznych składników. Możecie bez obaw znaleźć je w każdym sklepie, a charakteryzują się tym, że wchłoną niechciane krople wody w kilka sekund. Te produkty, to m.in słone krakersy, biały ryż, skórka od chleba, a także pianki marshmallow. 

Cukier zamienił się w twarde grudki. Bez obaw, można go uratować

Co zrobić, jeśli na zapobieganie zbryleniu jest już za późno? To nie koniec świata. Zbrylony cukier łatwo uratować, aby na nowo cieszyć się jego sypką konsystencją. Pomocne w tym przypadku będą owoce i warzywa, które wyciągną z niego niechcianą wodę. Do naszych pomocnych produktów zaliczamy m.in jabłko, marchew, lub cytrynę. Minie 48 godzin, a po niechcianych bryłach cukru nie powinno być już śladu. 

Więcej o: