Cukier ma tendencję do sklejania się. Tworzy pod wpływem wilgoci grudki, które nie są miłym gościem w żadnej cukierniczce. Dlatego tak ważne jest, aby zawsze nakładać go suchą łyżką, a w cukierniczce przechowywać niewielką ilość, którą w każdej chwili można uzupełnić. Gorąca para sprzyja wilgoci w pomieszczeniu. Ważne jest, aby nie tylko wiedzieć jak sobie z tym radzić, ale i zapobiegać. Znamy sposoby na obie te rzeczy, dzięki którym cukier zawsze będzie dobry i sypki.
Jest kilka produktów, których przechowywanie może uchronić cukier od nadmiernego sklejania się. Należy także pamiętać o tym, aby nie trzymać cukiernicy w pobliżu parujących garnków, czy czajnika. Okazuje się, że można zapobiec najgorszemu, odsypując jedynie niewielką ilość do cukiernicy, a resztę zapasu chowając do szczelnie zamkniętej szafki. Dodatkowo, aby zabezpieczyć cukier, polecamy włożenie do niego, jednego z czterech magicznych składników. Możecie bez obaw znaleźć je w każdym sklepie, a charakteryzują się tym, że wchłoną niechciane krople wody w kilka sekund. Te produkty, to m.in słone krakersy, biały ryż, skórka od chleba, a także pianki marshmallow.
Co zrobić, jeśli na zapobieganie zbryleniu jest już za późno? To nie koniec świata. Zbrylony cukier łatwo uratować, aby na nowo cieszyć się jego sypką konsystencją. Pomocne w tym przypadku będą owoce i warzywa, które wyciągną z niego niechcianą wodę. Do naszych pomocnych produktów zaliczamy m.in jabłko, marchew, lub cytrynę. Minie 48 godzin, a po niechcianych bryłach cukru nie powinno być już śladu.