Wielkanocne przepisy powinny być proste i smaczne. W niedzielę Wielkiej Nocy, nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania. Wielkanocne śniadanie rozpoczyna dzień, a po Wielkim Poście niemal nie możemy doczekać się przygotowanych pyszności. Na stole królują jajka. Jest to symbol nadziei i nowego życia. Wyjęte ze święconki jajko, nie musi być jednak banalne. Jakie przepisy będą popularne tej wiosny?
Coraz częściej na stołach pojawiają się jajka faszerowane. To królewskie wydanie tradycyjnej potrawy, daje naszej wyobraźni pole do popisu, a ich wykonanie jest banalnie proste. Oto kilka propozycji, które zasmakują najbardziej wybrednym gościom i dodadzą odrobiny nowoczesności.
Jajka faszerowane awokado
Potrzebujemy: Dojrzałe awokado, jajka ugotowane na twardo (6 sztuk),sól, pieprz, czerwoną cebulę, oliwę, sok z cytryny, szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół, żółtko wyjmujemy i blendujemy z awokado. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mieszamy z resztą składników. Wkładamy ponownie do jajka. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Jajka z pesto z rzeżuchy
Potrzebujemy: Jajka ugotowane na twardo (6 sztuk), 5 dkg szynki, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, 1 łyżka musztardy stołowej,1 łyżka majonezu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czubryca zielona, albo cząber.
Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół, żółtko wyjmujemy. Miksujemy z pozostałymi składnikami, wkładamy ponownie do połówek jaj. Posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos tatarski idealnie pasuje do ryb i wędlin. Można wykonać go w prosty sposób i przechowywać w lodówce. w Święta Wielkanocne nie obowiązuje post od potraw mięsnych, więc świetnie sprawdzi się również w towarzystwie białej kiełbasy.
Sos tatarski
Potrzebujemy: 1½ szklanki majonezu, 1 słoik pieczarek marynowanych, lub innych grzybów, 4 jajka, 100 g korniszonów,1 łyżkę musztardy, pieprz, 2 łyżki śmietany, natkę pietruszki do dekoracji
Żółtka należy utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę dodać opcjonalnie, do smaku. Udekorować natką pietruszki
Smacznego!