Potrawy na wielkanocny stół. Połączenie nowoczesności z tradycją, dzięki któremu zaskoczysz najbliższych

Wielkanocne dania z pewnością są wyjątkowe. Klasyczne propozycje to m.in sałatka jarzynowa, jajka z majonezem, żurek i barszcz biały. Każdego roku zyskują aprobatę najbliższych, którzy tylko czekają, aby zasiąść do świątecznego stołu. Tym razem warto nieco przełamać dobrze znaną klasykę. Tej wiosny będą królować m.in faszerowane jajka. Co jeszcze?

Wielkanocne przepisy powinny być proste i smaczne. W niedzielę Wielkiej Nocy, nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania. Wielkanocne śniadanie rozpoczyna dzień, a po Wielkim Poście niemal nie możemy doczekać się przygotowanych pyszności. Na stole królują jajka. Jest to symbol nadziei i nowego życia. Wyjęte ze święconki jajko, nie musi być jednak banalne. Jakie przepisy będą popularne tej wiosny?

Jajka nie tylko na twardo. Jak urozmaicić tradycyjny przepis?

Coraz częściej na stołach pojawiają się jajka faszerowane. To królewskie wydanie tradycyjnej potrawy, daje naszej wyobraźni pole do popisu, a ich wykonanie jest banalnie proste. Oto kilka propozycji, które zasmakują najbardziej wybrednym gościom i dodadzą odrobiny nowoczesności.

Jajka faszerowane awokado

Potrzebujemy: Dojrzałe awokado, jajka ugotowane na twardo (6 sztuk),sól, pieprz, czerwoną cebulę, oliwę, sok z cytryny, szczypiorek

Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół, żółtko wyjmujemy i blendujemy z awokado. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mieszamy z resztą składników. Wkładamy ponownie do jajka. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. 

Dominującym objawem stanu zapalnego trzustki jest trudny do zniesienia ból pojawiający się nagle. Ból obejmuje środkową część brzucha i nadbrzusze i trwa przez wiele godzin, a nawet dniJak uniknąć przykrych dolegliwości po posiłku? Czego nie robić po jedzeniu?

Jajka z pesto z rzeżuchy

Potrzebujemy: Jajka ugotowane na twardo (6 sztuk), 5 dkg szynki, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, 1 łyżka musztardy stołowej,1 łyżka majonezu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czubryca zielona, albo cząber.

Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół, żółtko wyjmujemy. Miksujemy z pozostałymi składnikami, wkładamy ponownie do połówek jaj. Posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym pieprzem. 

4 znaki zodiaku, które są największymi łakomczuchami. Te osoby wiedzą, czym jest dobra kuchnia4 znaki zodiaku, które są największymi łakomczuchami. Te osoby wiedzą, czym jest dobra kuchnia

Domowy, ciekawy sos będzie idealnym dodatkiem do tradycyjnych, znanych już dań

Sos tatarski idealnie pasuje do ryb i wędlin. Można wykonać go w prosty sposób i przechowywać w lodówce. w Święta Wielkanocne nie obowiązuje post od potraw mięsnych, więc świetnie sprawdzi się również w towarzystwie białej kiełbasy

Sos tatarski

Potrzebujemy: 1½ szklanki majonezu, 1 słoik pieczarek marynowanych, lub innych grzybów, 4 jajka, 100 g korniszonów,1 łyżkę musztardy, pieprz, 2 łyżki śmietany, natkę pietruszki do dekoracji 

Żółtka należy utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę dodać opcjonalnie, do smaku. Udekorować natką pietruszki

Smacznego!

Więcej o: