Kuchnia wegańska jest prosta i smaczna. Bogata w warzywa wcale nie potrzebuje skomplikowanych składników, aby smakować wyśmienicie. W dodatku, świetnie wpisze się w resztę świątecznych dań, zachowując tradycyjne, dobrze znane nam smaki. Tradycyjny żurek można zastąpić wegańską zupą chrzanową, która w połączeniu z wegańską białą kiełbasą będzie stanowić fantastyczny duet. Te dwa dania z powodzeniem zasmakują domownikom i będą królować na uroczystym śniadaniu wielkanocnym.
Do wykonania wielkanocnej zupy chrzanowej potrzebne będą:
cebula (2 sztuki)
marchewka (2 sztuki)
korzeń pietruszki (1 sztuka)
ziemniaki (10 średnich sztuk)
czosnek (2 ząbki)
liść laurowy (2 sztuki)
sos sojowy do smaku
sól, pieprz do smaku
chrzan tarty do smaku
majeranek 1 łyżka
olej do smażenia
wegańska biała kiełbasa (kupna lub domowa)
W garnku na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone marchewki i pietruszkę. Podlewamy sosem sojowym, dodajemy liście laurowe, sól i pieprz, następnie zalewamy wodą (około 2 litry). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Ząbki czosnku rozgniatamy i odkładamy na 10 minut, aby nabrały aromatu. Wyjmujemy liście laurowe i odlewamy 2 szklanki zupy. Wszystko blendujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka. Następnie Dodajemy czosnek, majeranek i chrzan do zagotowania. Podajemy z wegańską białą kiełbasą lub wędzonym tofu.
Ta wielkanocna przekąska jest bogata w białka roślinne. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną, mięsną wersję i zachwyci aromatem. Wkrojona do kremu chrzanowego smakuje obłędnie, a przechowywana w lodówce starczy na kilka dni i urozmaici kanapki. Do jej wykonania potrzebujemy:
groch łuskany (1 szklanka)
soczewica zielona (1 szklanka)
włoszczyzna mrożona (1 opakowanie 500 g)
olej rzepakowy ok. pół szklanki (125 ml)
mąka z cieciorki ok. 1/3 - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana ok. 1/3 szklanki
pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
papryka słodka wędzona ok. 1 łyżka
majeranek ok. 2-3 łyżki
czosnek (3 ząbki)
pieprz ok. 1/2 łyżeczki
sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
przyprawa do grilla lub sos sojowy ok. 1-2 łyżki
Groch, soczewicę, słonecznik i mrożoną włoszczyznę gotujemy w wodzie. Wlewamy około 5 szklanek i czekamy, aż woda zacznie bulgotać. Blendujemy ugotowane składniki zgodnie z upodobaniem (polecamy, aby konsystencja nie była idealnie gładka). Dodajemy olej, a także przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku, po czym energicznie wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z cieciorki i kartoflaną, nadal mieszając. Następnie przekładamy masę do woreczka do pieczenia. Całość zawijamy w rulon, końce spinamy spinkami kuchennymi. Dla bezpieczeństwa warto zawinąć też w dodatkową warstwę folii. Gotujemy około 30 minut, wyjmujemy z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!