Raz wypróbujesz, już nigdy nie zrezygnujesz. Od teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnością

Domowe wypieki są zawsze najsmaczniejsze. Do tego nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak trud włożony w odpowiednie wyrobienie pizzy czy ciasta drożdżowego wielu smakoszy odstrasza od ich samodzielnego przygotowywania. Z pomocą przychodzi tu robot planetarny. Dzięki niemu nie musimy godzinę zagniatać ciasta na pierogi czy ręcznym mikserem ubijać piany. Odpowiednie urządzenie zrobi to za nas!

- Raz wypróbowałam robot planetarny u siostry i nie ma mowy, że jeszcze kiedyś sama będę wyrabiać ciasto na szarlotkę – opowiada Anna.

- Co niedzielę robimy pizzę z dzieciakami w domu. Jest zdrowsza od tych mrożonych i o wiele tańsza od zamawianych na mieście. Bez miksera planetarnego nie wyobrażam sobie tego wcale. Ręczne zagniatanie pizzy wspominam jako koszmar, a dzieciom się przecież nie odmawia – tłumaczy Wojtek.

Podobnych głosów jest mnóstwo. Kto raz użył robota planetarnego, nie chce wracać do ręcznego wyrabiania ciasta. A taki sprzęt na dodatek potrafi o wiele więcej! Ale po kolei, czym różni się robot planetarny od miksera?

Robot planetarny a mikser

Mikser znamy dobrze. Nie przesadzimy, pisząc, że znajduje się niemal w każdej kuchni. To ręczne urządzenie, które ma dwa mieszadła. Obracają się one wokół własnej osi i dzięki temu ubijają na przykład pianę z białek. Nie użyjemy go jednak do wszystkich czynności związanych z przygotowaniem domowego ciasta.

Od teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnościąOd teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnością Materiały promocyjny

Robot planetarny to urządzenie o wiele solidniejsze, z mocniejszym silnikiem oraz z bardziej pojemną misą. Na raz można zamocować w nim tylko jedno mieszadło (z kilku do wyboru!), ale obraca się ono nie tylko wokół własnej osi, lecz także wokół ścianek misy. Dzięki temu możliwe jest bardzo dokładne wymieszanie wszystkich składników. Pracując z takim urządzeniem mocujemy tylko odpowiednie końcówki, stopniowo dokładamy kolejne składniki do misy, a całą resztę robot planetarny robi praktycznie sam!

Przy wyborze urządzenia koniecznie zwróćmy uwagę na kilka rzeczy.

Moc urządzenia

Bez wątpienia najważniejszym kryterium wyboru robota planetarnego powinna być moc urządzenia. Zasada jest jedna – im większa moc, tym łatwiej urządzenie poradzi sobie z trudnymi zadaniami. Oczywiście, jeśli potrzebujemy wsparcia tylko przy ubijaniu bitej śmietany czy przygotowywaniu ciast ucieranych, możemy zdecydować się na robota o mocy do 800 W. Ale gdy często pieczemy chleby, mamy dość zagniatania ciasta drożdżowego lub tego na pierogi, powinniśmy wybrać jak najsilniejsze urządzenie. Doskonale sprawdzi się np. robot planetarny marki Ariete mod. 1588/07 Classica. Jego podstawowa moc wynosi 1200 W, a maksymalna nawet 2400 W. Nie ma tu powodów do obaw. Nawet wieloletnia eksploatacja na najwyższych obrotach nie wpłynie na pogorszenie stanu takiego urządzenia czy efektywności jego pracy.

Misa – im większa, tym lepsza

Roboty planetarne to duże urządzenia, które zazwyczaj stoją na blacie kuchennym. Niektórzy próbują zaoszczędzić nieco miejsca i decydują się na zakup mniejszej misy do wyrabiania ciasta. Czy to dobra decyzja? Choć małe misy wydają się zgrabniejsze, to jeśli szukamy praktycznego rozwiązania, powinniśmy wybrać dużą. W zestawie 1588/07 Classica znajdziemy metalową misę o pojemności aż 5,5 l. Taki rozmiar misy pozwoli bez problemu wyrobić ciasto na duży bochenek chleba czy nawet kilka dużych pizz.

Od teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnościąOd teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnością materiał promocyjny

Mieszanie i zagniatanie

Te czynności będą proste dzięki różnorodnym końcówkom. Dobrym przykładem jest po raz kolejny mikser planetarny 1588/07 Classica marki Ariete, który został wyposażony w trzy – mieszadło klasyczne, hak i trzepaczkę do ubijania. Mieszadło pomoże nam utrzeć np. jaja z cukrem. Hak sprawdzi się przy wyrabianiu ciasta na chleb czy pizzę. Natomiast trzepaczką ubijemy śmietanę oraz pianę z białek.

Podczas wyboru swojego nowego pomocnika, upewnijmy się, że końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą. Dzięki temu zagnieciemy zarówno duże, jak i małe porcje ciasta. Nie zdarzy się wtedy sytuacja, że ciasto na wierzchu będzie wymieszane, a na dnie misy zostanie mąka czy inne składniki.

Hak w robotach planetarnych został zaprojektowany z myślą o zagniataniu. W przypadku urządzenia od Ariete, po jego zamontowaniu wystarczy ustawić właściwe obroty, dodać odpowiednie składniki, a ciasto wyrobi się samo. My nie będziemy zmęczeni i nabierzemy jeszcze większej ochoty na codzienne wypieki domowych chlebów.

Trzepaczka do ubijania to w tym segmencie wisienka na torcie. Wprawdzie pianę czy krem ubijemy też klasycznym mikserem, jednak używając robota planetarnego oszczędzamy czas. Dzięki dużej mocy urządzenia, sztywna piana powstanie dużo szybciej. Ponadto lepiej korzystać z jednego urządzenia, a nie kilku, prawda? Z pomocą jednego sprzętu nie tylko wymieszamy oraz zagnieciemy zarówno dużą jak i małą porcję ciasta, ale również ubijemy białka na bezę. Czy nie jest to wygodne?

Inne parametry

Kolejną kwestią, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze robota planetarnego, są jego parametry techniczne - inne niż tylko moc. Dobrze żeby taki sprzęt był wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu oraz płynną regulację prędkości. Nie mniej istotne są same wartości graniczne obrotów. Na niskich obrotach wymieszamy i zagnieciemy ciężkie ciasta, a na maksymalnych ubijemy na sztywno śmietanę. Urządzenie od Ariete posiada wszystkie te funkcje oraz rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę, co czyni z niego idealnego pomocnika w kuchni.

Od teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnościąOd teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnością Materiały promocyjne

Mikser, który pracuje sam

Jeszcze nie przekonani? Najlepszą rekomendacją będą głosy tych, którzy mają takie urządzenie w domu. Zapytajcie mamy, cioci, koleżanki. Czy podczas odwiedzin raczyłyby was domowymi wypiekami, gdyby nie pomoc robota planetarnego? Niewiele osób ma czas na tradycyjne zagniatanie ciast. Robot to naprawdę olbrzymie udogodnienie w kuchni. Wyrabianie ciasta jest zajęciem pracochłonnym, wymaga wprawy i silnych mięśni. A robot działa praktycznie sam. My tylko dokładamy składniki.

Więcej o:
Weź udział w dyskusji:
Raz wypróbujesz, już nigdy nie zrezygnujesz. Od teraz wyrabianie ciasta będzie przyjemnością
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl