Pięć sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców. Zadbaj o planetę i własny portfel

Aby produkt zachował swą świeżość na dłużej, powinien być odpowiednio przechowywany. Temperatura, wilgotność powietrza, światło słoneczne mają wpływ na owoce i warzywa trzymane w kuchni. Nie bez znaczenia są też pojemniki, do których je wkładamy. Często z pośpiechu lub po prostu z niewiedzy umieszczamy je razem, tuż obok siebie, nie zwracając uwagi na to, czy są ku temu odpowiednie warunki. W efekcie wiele żywności - a co za tym idzie, również naszych pieniędzy - ląduje w koszu. Można jednak to zmienić. Istnieje wiele naprawdę prostych sposobów na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Zaproponujemy pięć z nich.

Każdy owoc i każde warzywo powinno być przechowywane w różnych warunkach. Jeśli są odpowiednie, produkty dłużej zachowają zdrowy i apetyczny wygląd, smak oraz zapach. Czasem jednak znalezienie dla nich idealnego miejsca w kuchni może być trudne. Teraz z pomocą przychodzi technologia. Zamiast głowić się nad tym, gdzie schować pomidory, mandarynki czy sałatę, można skorzystać z gotowych i wygodnych rozwiązań. 

1. Zadbaj o odpowiednią temperaturę i wilgotność 

Idealne warunki do przechowywania poszczególnych warzyw i owoców zapewnia nowoczesna i cicha chłodziarko-zamrażarka LG V+ GBB72MCDGN, która wyposażona została w wiele innowacyjnych rozwiązań. Nie od dziś wiadomo, że jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na świeżość produktów to optymalna temperatura. Jej wahania niekorzystnie wpływają na jakość żywności. Dzięki technologii NatureFresh, zastosowanej we wspomnianej lodówce, temperatura jest precyzyjnie kontrolowana, a owoce i warzywa zapewnione mają 24 godziny równomiernego chłodzenia. Z przeprowadzonych testów wynika, że różnice sięgają zaledwie 0,5 st. C, co ma niebagatelny wpływ na świeżość jedzenia. 

Jak właściwie przechowywać produkty?Jak właściwie przechowywać produkty? Materiał promocyjny

Lodówka LG V+ została wyposażona również w tzw. DoorCooling, który zapewnia do 32 proc. szybsze i bardziej równomierne chłodzenie niż w przypadku rozwiązań konwencjonalnych. Umożliwiają to specjalne otwory wentylacyjne znajdujące się z przodu urządzenia. W związku z tym, że każdy typ jedzenia potrzebuje nieco innych warunków do przechowywania, w lodówce LG V+ zamontowano specjalne szuflady z technologią FreshConverter, która dobiera optymalną temperaturę nie tylko dla warzyw, lecz także dla mięsa i ryb.  

Lodówka zadba o odpowiednie warunki przechowywania żywności.Lodówka zadba o odpowiednie warunki przechowywania żywności. Materiał promocyjny

Osobna szuflada odpowiada z kolei za zapewnienie prawidłowej wilgotności. Dzięki rozwiązaniu FreshBalancer specjalne suwaki utrzymają bezpieczny poziom nawilżenia – można go zmieniać w zależności od tego, co przechowujemy. 

Dużym ułatwieniem jest też możliwość zdalnej zmiany ustawień lodówki. Wystarczy do tego smartfon z systemem Android lub iOS oraz aplikacja LG ThinQ. Dobiera się w ten sposób właściwą temperaturę dostosowaną do każdego rodzaju żywności. 

Lodówka LG V+Lodówka LG V+ Materiał promocyjny

Oprócz zapewnienia odpowiednich warunków do przechowywania żywności lodówka LG V+ zapewnia również wygodę użytkowania. Wyposażona została bowiem w dwuczęściową składaną półkę. Pozwala to łatwiej umieścić produkty różnej wielkości – o dużych rozmiarach i większej wysokości. 

 

2. Nie myj warzyw i owoców przed umieszczeniem w lodówce 

Czasem zdarza się, że z rozpędu umyjesz warzywa lub owoce, przynosząc je ze sklepu, mimo że nie zamierzasz ich od razu spożywać, tylko chcesz je włożyć do lodówki. To błąd. Wilgoć, która na nich zostanie, prowadzi często do szybszego psucia. Jeśli warzywa i owoce są bardzo brudne lub zapiaszczone, można je po prostu przetrzeć czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. 

3. Szypułki do góry, folia na końcówki 

Wielu osobom może się wydawać, że ułożenie warzyw czy owoców to drugo-, a może nawet trzeciorzędna sprawa. Otóż nie. Okazuje się, że w przypadku niektórych z nich ma to duże znaczenie. Tak jest między innymi z pomidorami. Należy układać je szypułkami do góry, gdyż – jeśli zrobisz inaczej – zielone części mogą przebić skórkę i miąższ pomidora, a w efekcie doprowadzić do szybszego powstania pleśni. 

Ciekawym rozwiązaniem, o którym nie każdy pewnie słyszał, jest owijanie końcówek bananów folią spożywczą. Dzięki temu zatrzymywane jest wydzielanie etylenu, czyli gazu powodującego szybsze dojrzewanie. Takie zabezpieczenie spowolni ten proces i przedłuży świeżość owoców nawet o kilka dni. 

4. Ręcznik papierowy do pojemnika 

Do przechowywania warzyw i owoców przydaje się również jednorazowy ręcznik. Wystarczy wyłożyć nim pojemnik, w którym chcesz umieścić np. truskawki, sałatę czy szpinak. Papier wchłonie nadmiar wilgoci, co zapobiegnie ich gniciu i zapewni świeżość na dłużej. 

5. Zapomnij o plastiku 

Wiele warzyw i owoców sprzedawanych jest w plastikowych torebkach lub pojemnikach. Niekiedy sami w sklepie pakujemy je w tzw. foliówki i tak zostawiamy. Lepiej tego jednak unikać. Warzywa i owoce można brać luzem albo schować do papierowej bądź materiałowej (wielorazowej) torby. Jeżeli już zdecydujesz się na żywność w plastiku, po przyjściu do domu wyjmij ją z opakowania. Folia zatrzymuje bowiem wilgoć, przez co tworzą się warunki sprzyjające gniciu i rozwojowi pleśni. A to zdecydowanie nie służy zachowaniu świeżości. 

Jak widać, sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców jest sporo. Ponadto są bardzo proste. Warto więc zastosować je w swojej kuchni i zrobić przysługę nie tylko sobie, ale też naszej planecie. 

Weź udział w dyskusji:
Pięć sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców. Zadbaj o planetę i własny portfel
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl