Pomysł na kolację - 5 pomysłów na dietetyczne i zdrowe posiłki idealne na koniec dnia

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Wiele osób niestety decyduje się na to, aby ją pominąć. Regularne dostarczanie energii naszemu organizmowi to klucz do smukłego wyglądu sylwetki, zatem zdrowa i odżywcza kolacja to podstawa codziennego jadłospisu. Kiedy najpóźniej możemy ją zjeść i na jakie produkty się zdecydować? Sprawdźcie najlepsze przepisy na posiłek podkręcający metabolizm.

Kolacja to jeden z podstawowych posiłków, które dostarczamy organizmowi  w ciągu dnia. Powinna być spożywana ok. 1,5 – 2 godzin przed snem i stanowić 20% kalorii naszego dziennego zapotrzebowania. Ważne jest to, by była lekka, aby  układ pokarmowy zdążył go przepracować jeszcze przed zaśnięciem. Zalegający do rana pokarm może doprowadzić do wzdęć i uczucia ciężkości. Unikajmy więc potraw smażonych i tłustych. Zatem co jeść na kolację, aby czuć się dobrze następnego dnia? Przygotowaliśmy zestawienie siedmiu pomysłów na kolację, która będzie nie tylko pełna wartości ożywczych, ale przede wszystkim niesamowicie smaczna.

Zobacz wideo Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]

Pomysł na kolację - placuszki jogurtowe

  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mąki, najlepiej kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu (możesz zastąpić go innym słodzikiem lub miodem)

Do przesianej mąki dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie blendujemy. Konsystencja musi być gładka. Na suchej patelni smażymy z uzyskanej masy małe placuszki - 1 łyżka masy/ 1 placuszek. Smażymy aż placki będą swobodnie odczepiały się od patelni. Możemy podawać je z dodatkiem owoców sezonowych, sorbetów lub jogurtu naturalnego.

Zdrowa kolacja na słono - fit pizza

  • 2 pełnoziarniste placki tortilli
  • domowy przecier pomidorowy lub gotowa passata
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 papryka
  • puszka kukurydzy
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • tarta mozzarella do posypania pizzy
  • rukola
  • zioła prowansalskie
  • oregano

Na początku przygotuj sos do posmarowania tortilli - mieszamy zioła prowansalskie, oregano i passatę pomidorową. Kruczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu w obecności naszych ulubionych przypraw. Następnie kroimy cebulę, paprykę i pieczarki i razem z kurczakiem, układamy je na tortill. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy rukolę. 

Zdrowe jedzenie na jednej patelni – szakszuka

  • 2 jajka
  • 3 świeże pomidory (można także użyć pomidorów w puszce)
  • 1 małą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • pokrojony szczypiorek na wierzch
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek

Rozpoczynamy od sparzenia pomidorów w gorącej wodzie. Zdejmujemy z nich skórki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy razem z cebulą na oliwie aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy. Gdy pomidory zmięknął, na patelnie wbijamy jajka, przykrywamy całość przykrywką i smażymy wszystko ok. 8 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Szybka kolacja dla leniwych – lekka sałatka z kurczakiem

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 - 2 pomidory
  • 1 - 2 świeże ogórki
  • 1 sałata lodowa lub mix sałat
  • 1 papryka czerwona

Składniki sosu:

  • kilka łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

 Pokrojoną w kostkę pierś smażymy na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. Warzywa kroimy w kostkę lub paski i szarpiemy sałatę na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ketchup i przyprawiamy do smaku. Polewamy sałatę sosem i wkładamy na parę chwil do lodówki.

Fit kolacja na ciepło – rozgrzewająca zupa krem

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 250 gram dyni,
  • 2 marchewki,
  • 3 bataty,
  • 3 ziemniaki,
  • jogurt naturalny,
  • kasza gryczana,
  • pestki dyni,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, czerwona papryka.

W garnku gotujemy warzywa pokrojone w kostkę z dodatkiem bulionu. Dodajemy przyprawy i trzymamy na ogniu, aż do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy całość do miękkości warzyw (ok 40-45 min). W osobnym garnku gotujemy kaszę i gotową wrzucamy na ostatnie 10 minut do zupy. Gotową zupę zabielamy i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy ją posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Więcej o: