Kolacja to jeden z podstawowych posiłków, które dostarczamy organizmowi w ciągu dnia. Powinna być spożywana ok. 1,5 – 2 godzin przed snem i stanowić 20% kalorii naszego dziennego zapotrzebowania. Ważne jest to, by była lekka, aby układ pokarmowy zdążył go przepracować jeszcze przed zaśnięciem. Zalegający do rana pokarm może doprowadzić do wzdęć i uczucia ciężkości. Unikajmy więc potraw smażonych i tłustych. Zatem co jeść na kolację, aby czuć się dobrze następnego dnia? Przygotowaliśmy zestawienie siedmiu pomysłów na kolację, która będzie nie tylko pełna wartości ożywczych, ale przede wszystkim niesamowicie smaczna.
Do przesianej mąki dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie blendujemy. Konsystencja musi być gładka. Na suchej patelni smażymy z uzyskanej masy małe placuszki - 1 łyżka masy/ 1 placuszek. Smażymy aż placki będą swobodnie odczepiały się od patelni. Możemy podawać je z dodatkiem owoców sezonowych, sorbetów lub jogurtu naturalnego.
Na początku przygotuj sos do posmarowania tortilli - mieszamy zioła prowansalskie, oregano i passatę pomidorową. Kruczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu w obecności naszych ulubionych przypraw. Następnie kroimy cebulę, paprykę i pieczarki i razem z kurczakiem, układamy je na tortill. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy rukolę.
Rozpoczynamy od sparzenia pomidorów w gorącej wodzie. Zdejmujemy z nich skórki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy razem z cebulą na oliwie aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy. Gdy pomidory zmięknął, na patelnie wbijamy jajka, przykrywamy całość przykrywką i smażymy wszystko ok. 8 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Składniki sosu:
Pokrojoną w kostkę pierś smażymy na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. Warzywa kroimy w kostkę lub paski i szarpiemy sałatę na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ketchup i przyprawiamy do smaku. Polewamy sałatę sosem i wkładamy na parę chwil do lodówki.
W garnku gotujemy warzywa pokrojone w kostkę z dodatkiem bulionu. Dodajemy przyprawy i trzymamy na ogniu, aż do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień o połowę i gotujemy całość do miękkości warzyw (ok 40-45 min). W osobnym garnku gotujemy kaszę i gotową wrzucamy na ostatnie 10 minut do zupy. Gotową zupę zabielamy i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy ją posypaną uprażonymi pestkami dyni.