Wielkanocne menu "last minute"

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty nie wiesz, co przygotować na wielkanocny stół? Jak sprawić, żeby Wielkanoc była pełna wyjątkowych smaków i zapachów, a przygotowane potrawy były łatwe i szybkie?

Idealny przepis, na to, jak nie pogubić się w przedświątecznym pędzie to zdrowe, smaczne i pięknie wyglądające: sałatki, nadziewane rolady, słodkie babeczki i tradycyjne mazurki. Wszystko doprawione idealnym bakaliowym smakiem sprawi, że Twoje święta "last minute", będą niezapomniane.

Awokado nadziewane sałatką z soczystą wiśnią Składniki (dla 6 osób) . 3 duże, dojrzałe awokado . 2 pęczki natki pietruszki . 1 garść rukoli . 100 g orzechów włoskich Bakalland . 100 g wiśni soczystej Bakalland . 1 limonka . 2 łyżki oliwy . 1 łyżka płynnego miodu . 1 łyżka musztardy Dijon . sól i pieprz do smaku

Awokado myjemy i kroimy na połówki. Wyjmujemy pestki i delikatnie drążymy miąższ, aby uzyskać miseczki, do których przełożymy gotową sałatkę. Miąższ przekładamy do naczynia. Następnie siekamy natkę pietruszki i rukolę, które dodajemy do awokado. Do składników przekładamy również posiekane orzechy i soczystą wiśnię. Z limonki wyciskamy sok, dolewamy oliwę i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników, ponownie mieszamy i przekładamy do wydrążonych miseczek.

Nadziewane awokadoNadziewane awokado materiały prasowe materiały prasowe

Rolada ze schabu z morelą i miechunką Składniki . 1,5 kg schabu bez kości . 2 łyżki masła . 1 posiekana cebula . 5 ząbków czosnku . 60 g Złotych owoców Bakalland (miechunka peruwiańska) . 100 g moreli suszonych Bakalland . 1 szklanka soku pomarańczowego . świeży rozmaryn . sól i pieprz do smaku

Do małego naczynia wsypujemy posiekane suszone morele i Złote owoce, wszystko zalewamy szklanką soku pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, podsmażamy cebulkę z 2 ząbkami czosnku, dodajemy posiekane suszone owoce i sok pomarańczowy. Pozostawiamy na ogniu, aż sos się zredukuje, a wszystkie składniki staną się miękkie. Na końcu nadzienie przekładamy do miseczki do wystygnięcia. Wystudzone mięso nacinamy wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Delikatnie rozprowadzamy nadzienie w powstałym wgłębieniu. Mięso zawijamy w roladę i ciasno związujemy wszystko nicią kuchenną. Dodatkowo już związane mięso, delikatnie nacinamy w kilku punktach i wkładamy w nie pokrojone plasterki czosnku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, kładziemy na nie gałązki rozmarynu. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Gotowe mięso odstawiamy przed pokrojeniem do wystygnięcia na ok. 15 minut.

Rolada ze schabu z moreląRolada ze schabu z morelą materiały prasowe materiały prasowe

Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami Składniki n a ciasto . 150 g zimnego masła . 250 g przesianej mąki . szczypta soli . 75 g . 1 duże żółtko Składniki na nadzienie . 460 g kajmaku tradycyjnego Bakalland . 100 g orzechów włoskich Bakalland

Przepis na ciasto Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder i szczyptę soli. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy 1 żółtko i ponownie delikatnie siekamy. Całe ciasto zagniatamy, płynnie i szybko, tak aby nie ogrzać go za bardzo ciepłem dłoni. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy do małych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.

Przepis na nadzienie Wystudzone babeczki wyjmujemy delikatnie z foremek i przekładamy w papilotki. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami. Następnie za pomocą szprycy do kremu wypełniamy spody babeczek nadzieniem. Na koniec posypujemy gotowe babeczki orzechami.

Kruche babeczkiKruche babeczki materiały prasowe materiały prasowe

Tradycyjny mazurek Składniki na kruche ciasto . 350 g przesianej mąki . 100 g cukru pudru . szczypta soli . 200 g zimnego masła . 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% . 2 żółtka Składniki na nadzienie . 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym Bakalland . 50 g suszonych moreli Bakalland . 50 g płatków migdałów Bakalland . 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

Przepis na ciasto Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.

Przepis na nadzienie Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań - możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

MazurekMazurek materiały prasowe materiały prasowe

Wesołych świąt!

Zobacz wideo