Pyszne sałatki w 10 minut dzięki warzywom z puszki

Sałatka to bardzo lekkie danie, które idealnie sprawdza się, gdy temperatura na zewnątrz znacznie przekracza 20 °C. Taka forma posiłku jest także bardzo zdrowa i dostarcza nam sporej dawki energii, która przydaje się w długie, letnie dni. Sałatki możemy przyrządzać ze świeżych warzyw lub tych prosto z puszki, które również pozwolą nam skomponować pyszną i sycącą przekąskę.

Przepisy na sałatki z warzywami z puszki

Sałatka z kolorową papryką

Składniki na sałatkę: * 1 puszka papryki trójkolorowej (np. marki Sandra) * 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) * pół słoika zielonych oliwek * zielona sałata

Składniki na sos: * 4 łyżki jogurtu naturalnego * 1 łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki soku z cytryny * 4 łyżki majonezu * 1 ząbek czosnku * szczypta tymianku * sól i pieprz

Przygotowanie: Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do osobnego, mniejszego naczynia przelewamy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodajemy majonez i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zawartość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy, aż do powstania sosu, którym polewamy składniki w misce. Gotową sałatkę przed podaniem wkładamy na pół godziny do lodówki.

Sałatka z kolorową paprykąSałatka z kolorową papryką materiały prasowe materiały prasowe

Sałatka z czerwoną fasolą

Składniki: * 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) * 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) * 200 g szynki * 200 g żółtego sera * 7 ogórków konserwowych * 1 por * 6 łyżek majonezu * szczypta papryki w proszku * sól i pieprz

Przygotowanie: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora w pół plasterki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą wrzucając je do miski. Następnie dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz, majonez i dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę schładzamy przez kilka minut w lodówce.

Sałatka z czerwoną fasoląSałatka z czerwoną fasolą materiały prasowe materiały prasowe

Smacznego!

Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta

www.levant.pl