Winogrona, z których powstają najlepsze rodzynki, uprawiane są w rejonach tureckiego miasta Izmir. To obszary o gorącym klimacie, które słyną z przepięknych górzystych terenów. Tam rozpościerają się pachnące z odległości wielu kilometrów plantacje słodkich i soczystych winorośli. Ich zbiory odbywają się, gdy kiście winogron są już bardzo dojrzałe i soczyste. Wszystko po to, aby po wysuszeniu zachować jak najwięcej wartościowego miąższu.
„Rodzynki to tajemnicze bakalie, nie wszyscy wiedzą, że powstają one z dobrze wysuszonych, w ciepłym tureckim słońcu winogron. Ich zbiory rozpoczynają się na przełomie sierpnia i września i są prawdziwym wydarzeniem wśród lokalnych plantatorów. Mieszkańcy okolicznych wiosek zaangażowani są w zbiory, a wieczorami odbywa się wspólne świętowanie” – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka marki Bakalland
Winogrona zbierane są ręcznie, a następnie poddawane naturalnemu procesowi suszenia na słońcu. Dzięki temu zachowują naturalnie słodki smak i wartości odżywcze. Turcja jest światowym liderem w produkcji winogron.
Sekretny świat rodzynek materiały prasowe
Turecka kuchnia to prostota połączeń smaków i aromatów. Przyrządzane potrawy są różnorodne, co jest zasługą wpływów kuchni różnych narodów, które przed wiekami spotkały się. Tureckie stragany uginają się od świeżych owoców, przepysznych słodkich bakalii, orzechów i aromatycznych przypraw. Ich wybór jest ogromny! To miejsce, w którym każdy turysta rozpoczyna podróż po tradycyjnych tureckich smakach. W lokalnych potrawach bogactwo bakalii przynosi szczęście i powodzenie, tym którzy je jedzą.
„W naszej rodzinie, tradycyjną kuchnię turecką celebruje się od pokoleń. Przykładamy dużą wagę do tradycji i sposobu gotowania potraw. Te najlepsze, aromatyczne potrawy powstają w naszym domu w święta i na specjalne okazje. Ulubiony deser mojej rodziny – asure, przygotowujemy zawsze po udanych zbiorach winogron. Siadamy wtedy przy wspólnym stole i świętujemy, bo wiemy, że z naszych winogron powstaną doskonałe rodzynki, które będziemy mogli dodać za rok do naszego deseru” – opowiada Elif, żona tureckiego plantatora.
Tradycyjne Asure jest bogate w składniki i duże ilości bakalii. Według legendy jego autorem jest biblijny Noe. To najbardziej popularny turecki deser, a sposobów jego podania jest wiele. Istnieją zwolennicy jedzenia go na ciepło, zaraz po ugotowaniu, ale są też tacy, którzy uwielbiają go spożywać na zimno, czekając aż deser zmieni się w formę puddingu. W tej potrawie najlepsze są smakowe eksperymenty, możemy dodawać lub zmniejszać ilości wybranych składników w zależności od naszych preferencji smakowych.
Składniki
. 500 g kaszy pęczak
. 200 g ryżu
. 100 g ciecierzycy z puszki
. 100 g białej fasoli z puszki
. 100 g suszonych moreli Bakalland
. 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
. 100 g suszonych fig Bakalland
. 100 g orzechów laskowych
. 100 g migdałów Bakalland
. 50 g cukru
. 150 ml wody różanej
. 1 owoc granatu
. Kilka goździków
. Łyżeczka cynamonu
Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie odlewamy wodę, ponownie zalewamy kaszę wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy cieciorkę, fasolę, wszystkie drobno posiekane suszone owoce, opłukany ryż, wodę różaną i cynamon. Gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy cukier, orzechy i goździki. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy jeszcze chwilę, aż składniki zmiękną. Gotowy deser przelewamy do miseczek. Możemy jeść go na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem obficie posypujemy deser ulubionymi bakaliami, orzechami i owocami granatu. Dla złamania smaku możemy dodać odrobinę pieprzu.
Asure - turecki deser z bakaliami materiały prasowe