Letnie trendy. Zielone sałatki z bakaliami

Latem stragany obfitują w coraz więcej cudownych, sezonowych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać w kuchni do sałatek. Sałatki świetnie sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Dodanie do nich bakalii sprawi, że twoje danie będzie oryginalne, da ci energię i mnóstwo witamin.

Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to baza naszych zielonych sałatek, połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz orzechów: np. pinii. Jeśli chcemy dodać do naszych sałatek naturalnej słodyczy warto wzbogacić ich smak bakaliami: rodzynki, żurawina i Złote owoce (miechunka peruwiańska), będą idealnym towarzyszem dla zielonych liści szpinaku, sałaty lub botwinki.

Sałatka zielona 100%

Składniki na pesto: 20 g świeżej bazylii 75 g Orzechów nerkowca Bakalland 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 10 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku Szczypta chilli Szczypta soli i pieprzu

Składniki na sałatkę: 1 upieczona pierś z kurczaka 100 g rukoli 1 awokado 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland (słonecznik, dynia, pinia) Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku

Na samym początku przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.

Słoneczne trio ze szpinakiem i komosą ryżową

Składniki: 300g komosy ryżowej 1 opakowanie szpinaku baby 100 g Słonecznego Trio Bakalland 3 łyżki syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka zielonej pasty curry 20 ml mleka kokosowego Szczypta soli

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 15-20 minut. W osobnym naczyniu, na niewielkim ogniu mieszamy: mleko kokosowe, zieloną pastę curry, sok z limonki oraz syrop z agawy. Do ugotowanej komosy dodajemy sos z pasty curry. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do naczynia, dodajemy liście szpinaku oraz żurawinę, rodzynki i złote owoce.

Siła świeżości z orzechami pekan

Składniki dressingu: 3 brzoskwinie (mogą być z puszki) 60 g Złotych owoców Bakalland 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny

Składniki sałatki: 2 duże pęczki botwinki 50 g rukoli 50 g szpinaku baby 200 g gorgonzoli 75 g Orzechów pekan Bakalland 1 gałązka świeżego tymianku

Przepis na dressing Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę, wykładamy na patelnię i podgotowujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki: Złote owoce, miód i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż składniki sosu się zredukują. Przed podaniem dressing należy przestudzić.

Przepis na sałatkę Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki oddzielamy od liści. Kroimy na cienkie plastry i z dodatkiem świeżych ziół, podsmażamy na patelni, następnie odstawiamy, aby nieco przestygły. Potem przystępujemy do tworzenia sałatki: do miski wkładamy szpinak i rukolę, liście botwinki, dodajemy buraki, gorgonzolę i orzechy pecan, na koniec sałatkę polewamy dressingiem.