Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to baza naszych zielonych sałatek, połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz orzechów: np. pinii. Jeśli chcemy dodać do naszych sałatek naturalnej słodyczy warto wzbogacić ich smak bakaliami: rodzynki, żurawina i Złote owoce (miechunka peruwiańska), będą idealnym towarzyszem dla zielonych liści szpinaku, sałaty lub botwinki.
Składniki na pesto: 20 g świeżej bazylii 75 g Orzechów nerkowca Bakalland 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 10 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku Szczypta chilli Szczypta soli i pieprzu
Składniki na sałatkę: 1 upieczona pierś z kurczaka 100 g rukoli 1 awokado 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland (słonecznik, dynia, pinia) Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku
Na samym początku przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.
Składniki: 300g komosy ryżowej 1 opakowanie szpinaku baby 100 g Słonecznego Trio Bakalland 3 łyżki syropu z agawy 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka zielonej pasty curry 20 ml mleka kokosowego Szczypta soli
Komosę ryżową gotujemy przez ok. 15-20 minut. W osobnym naczyniu, na niewielkim ogniu mieszamy: mleko kokosowe, zieloną pastę curry, sok z limonki oraz syrop z agawy. Do ugotowanej komosy dodajemy sos z pasty curry. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do naczynia, dodajemy liście szpinaku oraz żurawinę, rodzynki i złote owoce.
Składniki dressingu: 3 brzoskwinie (mogą być z puszki) 60 g Złotych owoców Bakalland 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny
Składniki sałatki: 2 duże pęczki botwinki 50 g rukoli 50 g szpinaku baby 200 g gorgonzoli 75 g Orzechów pekan Bakalland 1 gałązka świeżego tymianku
Przepis na dressing Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę, wykładamy na patelnię i podgotowujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki: Złote owoce, miód i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż składniki sosu się zredukują. Przed podaniem dressing należy przestudzić.
Przepis na sałatkę Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki oddzielamy od liści. Kroimy na cienkie plastry i z dodatkiem świeżych ziół, podsmażamy na patelni, następnie odstawiamy, aby nieco przestygły. Potem przystępujemy do tworzenia sałatki: do miski wkładamy szpinak i rukolę, liście botwinki, dodajemy buraki, gorgonzolę i orzechy pecan, na koniec sałatkę polewamy dressingiem.