Braliśmy udział w ekskluzywnych warsztatych kulinarnych z Michelem Moran!

Czy to możliwe, żeby francuski szef kuchni przekonał nas, że gotowanie potrafi być dziecinnie proste? Okazuje się, że tak! W trakcie warsztatów w 1,5 godziny przygotowaliśmy 4 dania. Większość pracy wziął na siebie nowy produkt marki Kenwood - planetarny robot Cooking Chef. Sprawdź, na co go stać i wypróbuj przepisy skomponowane przez Michela Morana!

Cooking Chef. Twórz z pasją

Kenwood Cooking ChefKenwood Cooking Chef fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe

Nowy Cooking Chef KCC 9060S Kenwood to robot planetarny najnowszej generacji. Stworzony z myślą o kulinarnych pasjonatach, inspiruje do kreowania niezwykłych dań oraz odkrywania nowych smaków i aromatów. Wyposażony w mocny, 1500-watowy silnik, objęty 10-letnią gwarancją, pojemną misę, mieszadła ze stali nierdzewnej oraz ponad 20 automatycznych programów gotowania otwiera drzwi do świata kulinarnych kreacji. Dzięki możliwości rozbudowy o ponad 20 dodatkowych przystawek, jest wszechstronnym sous-chefem, który pomoże przygotować szeroki wachlarz dań, przystawek i deserów. Intuicyjny wyświetlacz zapewnia pełną kontrolę nad przygotowywaną potrawą, a szeroki zakres temperatur: od 20°C do 180°C umożliwia nie tylko gotowanie i duszenie, ale także smażenie. Wszystkim, którzy poszukują w swojej kuchni kreatywności, profesjonalizmu i perfekcji, nowy Cooking Chef pozwoli rozwijać kulinarne umiejętności.

REWOLUCJA W CODZIENNYM GOTOWANIU! Jeśli gotowanie jest Twoją pasją i chcesz urozmaicić repertuar serwowanych dań, odkryj zaawansowane funkcje nowego robota planetarnego Cooking Chef Kenwood. Spełni wszystkie Twoje oczekiwania, związane z pieczeniem, przygotowywaniem składników i gotowaniem. Dla niego nie istnieją ograniczenia w tworzeniu nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Jest innowacyjnym i niezwykle wszechstronnym robotem kuchennym, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni na całym świecie. Dzięki zaawansowanym funkcjom robot planetarny Cooking Chef Gourmet zamienia gotowanie w pasjonującą przygodę odkrywania nowych smaków, aromatów i ich kompozycji. Inspiruje do kreowania niezwykłych dań: od przystawek i przekąsek, przez zupy, pasty, zapiekanki oraz dania główne, aż po desery i domowe wypieki.

MOC I NIEZAWODNOŚĆ Sercem i gwarancją niezawodności robota jest mocny i wytrzymały, 1500-watowy silnik, objęty 10 letnią gwarancją. Zaprojektowany w Wielkiej Brytanii, wyróżnia się precyzyjnym, elektronicznym sterowaniem, zapewniającym wydajność zarówno przy wyrabianiu ciężkich mas, jak i podczas ubijania tych delikatnych. Dzięki niemu, urządzenie poradzi sobie także z najtrudniejszymi kuchennymi wyzwaniami, np. zagniataniem ciast na pieczywo czy pizzę. PEŁNA KONTROLA PRACY Wysoka moc robota planetarnego Kenwood w połączeniu z precyzją i kontrolą pracy gwarantują zawsze perfekcyjne rezultaty gotowania. Płynna regulacja prędkości pozwala dopasować tempo jego pracy do specyfiki przygotowywanego dania. To wielofunkcyjne urządzenie wyposażone jest w aż 8 prędkości pracy i funkję pracy pulsacyjnej. Umożliwia zarówno dynamiczne ubicie piany z białek, jak i delikatnie, wolne mieszanie wymagających tego mas. Nowy Cooking Chef posiada aż trzy programy delikatnego mieszania przy gotowaniu: co 15 sekund, co 30 sekund lub ciągłe mieszanie, ułatwi przygotowanie różnych sosów, musów, deserów czy połączenie ubitych białek z masą na ciasta, gwarantując zachowanie odpowiedniej konsystencji. Dodatkowa funkcja przekładania zapewnia staranne połączenie mieszanych składników, czyniąc danie perfekcyjnym. Natomiast przycisk pulsacyjny pozwala kontrolować stopień rozdrobnienia warzyw czy owoców na sałatkę lub koktajl.

POJEMNA MISA Robot wielofunkcyjny Cooking Chef KCC9060S został wyposażony w dużą misę o pojemności 6.7l, umożliwiającą przygotowanie posiłku dla całej rodziny lub grupy przyjaciół. Jej maksymalna pojemność przy gotowaniu i mieszaniu wynosi aż 3l, co pozwala na przygotowanie jednorazowo ok. 12 talerzy zupy bądź ciasta na 3 bochenki lub 31 bułeczek, czy ubijanie aż 16 białek jednocześnie. Praktyczna podziałka wewnątrz misy ułatwia odmierzenie wybranej ilości składników. Wykonanie ze stali nierdzewnej oraz aluminiowa podstawa gwarantują efektywne rozprowadzenie ciepła w jej wnętrzu. Posiada wygodne i odporne na wysoką temperaturę gumowane rączki, chroniące przed oparzeniami.

WYZWALA KREATYWNOŚĆ Dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu, jakim jest wzbogacenie wszechstronnego robota planetarnego o opcję gotowania indukcyjnego bezpośrednio w misie, Cooking Chef z powodzeniem zastępuje wiele urządzeń kuchennych. Elementem grzewczym jest płyta indukcyjna o mocy 1500W, podgrzewająca bezpośrednio naczynie i znajdujące się w nim składniki, co gwarantuje dokładność, bezpieczeństwo i oszczędność energii. Robot, którego największą zaletą jest możliwość połączenia jednoczesnego gotowania z mieszaniem i ubijaniem, pozwala także kontrolować temperaturę wewnątrz misy. Szeroki zakres temperatur - od 20°C-180°C - czyni go kompleksowym urządzeniem, które pozwala zarówno gotować w niskiej temperaturze, niczym w wolnowarze, gotować na parze, dusić, jak i smażyć w wysokiej temperaturze. Jest wyjątkowo precyzyjny, dzięki możliwości ustawienia temperatury z dokładnością do 1 °C, co przekłada się na różnorodność jego zastosowań. Szerszy zakres temperatur od 20°C do 180°C pozwala korzystać z wielu technik gotowania. Niskie temperatury świetnie sprawdzają się do temperowania czekolady, przyspieszania procesu wyrastania ciasta i utrzymywania ciepła potrawy, a średnie - do gotowania na wolnym ogniu, parzenia i gotowania na parze. Najwyższa temperatura 180°C umożliwia smażenia mięsa i przygotowanie dań typu stir-fry.

PRZEPISY NA JESIENNE DANIA OD MICHELA MORAN, AMBASADORA MARKI KENWOOD

ZUPA DYNIOWA

zupa krem z dyni z trawą cytrynowązupa krem z dyni z trawą cytrynową fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 2 cebule 5 marchewek 2 dynie hokkaido kawałek korzenia imbiru Trawa cytrynowa - opcjonalnie Sól Pieprz cayenne Olej do smażenia Świeża natka pietruszki lub kolendra

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim krótko cebule. Dodaj obraną i pokrojoną: dynię oraz marchewki i starty korzeń imbiru. Podduś. Dodaj wywar warzywny - ma lekko zakryć warzywa. Dopraw - dodaj sól i pieprz, opcjonalnie trawę cytrynową. Gotuj do miękkości warzyw. Zmiksuj na gładki krem. Zupę podawaj z musem z koziego sera na wierzchu. Posyp świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

ZUPA KREM Z DYNI Z KASZTANAMI Z MUSEM Z KOZIEGO SERA

zupa krem z dyni z musem z sera koziegozupa krem z dyni z musem z sera koziego fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 2 cebule 5 marchewek Trochę blanszowanych kasztanów jadalnych 2 dynie hokkaido Sól Pieprz cayenne Olej do smażenia 200g świeżego koziego sera 100ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Mus z koziego sera: Ser przetrzyj przez sito, dodaj śmietanę i ubij. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa dyniowa: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim krótko cebule. Dodaj obraną i pokrojoną dynię oraz marchewki i blanszowane kasztany. Podduś. Dodaj wywar warzywny - ma lekko zakryć warzywa i kasztany. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw i kasztanów. Zmiksuj na gładki krem.

RISOTTO Z PRAWDZIWKAMI

risotto z prawdziwkamirisotto z prawdziwkami fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe

Składniki: 500g ryżu do risotto 1 litr wywaru warzywnego 1 cebula 200g prawdziwków Sól Pieprz 200g parmezanu 50g masła Odrobina oliwy truflowej Sposób przygotowania: Na małym ogniu zeszklij powoli cebulę. Dodaj ryż i także go zeszklij. Dodawaj powoli wywar, gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy ryż będzie al dente, dodaj masło - tyle, aby uzyskać kremową konsystencję. Dodaj starty parmezan i wymieszaj. Połącz z grzybami podsmażonymi wcześniej na oddzielnej patelni i doprawionymi solą oraz pieprzem. Polej oliwą truflową.

MUS CZEKOLADOWY

mus czekoladowymus czekoladowy fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe

Składniki: 500g gorzkiej czekolady 450ml śmietany 36% 9 jajek 100g cukru Chilli w proszku Imbir w proszku Sposób przygotowania: W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę. Gdy ostygnie, dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Ubij śmietanę - dodaj część do czekolady - nie całą od razu, próbuj jaka ilość najbardziej Ci odpowiada, możesz osiągnąć efekt bardziej mleczny lub bardziej wyrazisty. Dodaj ubite białka. Dopraw do smaku imbirem i chilli. SMACZNEGO!