Jak co roku, różne instytuty żywności oraz agencje badawcze w całego świata prognozują, co będzie się działo w zakresie żywności w 2018 roku. Możemy się dowiedzieć jakie produkty będą modne, jak będą zachowywali się konsumenci oraz jakie smaki będą dominować w kuchni. Najgorętszym trendem jest powrót do tradycji, ale w nowoczesnym wydaniu i zwrot ku lokalnym wyrobom.
Z jakich ryb słynie polska kuchnia? Ze śledzi. Polacy je uwielbiają i od lat śledzie królują na polskich stołach w różnych kulinarnych konfiguracjach. Teraz, dzięki pomorskiej firmie MIRKO dostęp do nowoczesnych połączeń smakowych został poszerzony o dwa kolejne smaki. Każdy z nich został stworzony z myślą o tradycji, smakach wyniesionych z domu i uszanowaniem naturalnego smaku ryby.
MIRKO śledź kresowy z grzybami to połączenie dwóch miłości polskich smakoszy. Świeżo marynowany śledź atlantycki w aromatycznym akompaniamencie z pieczarkami i borowikami. Dopełnieniem smaku są zioła i delikatna zalewa, która sprawia, że całość jest wręcz aksamitna. Co więcej, wszystkie ryby w zakładzie pochodzą wyłącznie z certyfikowanych łowisk, co gwarantuje ochronę zagrożonych gatunków i morskiego ekosystemu.
MIRKO śledź ogórek z czosnkiem to najnowsze połączenie charakterystycznych dla Polski produktów kulinarnych. Orzeźwiająca świeżość ogórka przełamuje delikatny czosnkowy akcent, podkreślając tym samym subtelny smak ryby. Produkt nie zawiera sztucznych konserwantów - jedynie naturalne dodatki i przyprawy. Filety zostały pokrojone i ułożone na tacce ręcznie.
W MIRKO ryby to codzienność, ale także ogromna pasja. Dzięki temu, że mało kto dysponuje taką wiedzą na temat ryb, wspólnymi siłami stworzoną rzemieślniczą markę, która zapewnia wszystko to, co najlepsze w rybach. Filety w zakładzie są krojone ręcznie, następnie dodawane wyłącznie naturalne dodatki, np. cebula, papryka czy zioła. W produktach próżno szukać sztucznych dodatków, konserwantów czy fosforanów.
200g (produkty dostępne m.in. w sklepach Biedronka).