5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o fine diningu

Dla wielu osób wizyta w dobrej restauracji to nieodłączna część stylu życia. Traktują ją na równi z wizytą w teatrze czy w galerii, bo w swojej istocie kuchnia fine diningowa to uczta dla zmysłów, która ma dostarczyć gościom unikalnych wrażeń nie tylko smakowych. Choć fine dining z roku na roku zdobywa kolejne rzesze pasjonatów, istnieje jednak nadal spora grupa gości, dla których wizyta w eleganckiej restauracji to onieśmielające wyzwanie. Silne pozostają stereotypowe przekonania, że eleganckie restauracje fine diningowe to miejsca tylko dla najbardziej zamożnych - serwujące małe porcje, którymi nie można się najeść, ze sztywną atmosferą, wymyślnymi daniami i wysokimi cenami.

Jak jest naprawdę i czy faktycznie są to miejsca tylko dla wybranych? Najlepiej sprawdzić to samemu podczas trwającego właśnie festiwalu Fine Dining Week.

Dziewiąta edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week potrwa do 13 września. Bierze w nim udział 66 wybitnych restauracji z 8 regionów: Warszawy, Wrocławia, Krakowa, Łodzi, Poznania, Silesii, Szczecina i Trójmiasta. Autorskie dania p rzygotowali znakomici szefowie kuchni w myśl motywu przewodniego: sezon na polski fine dining. 5-daniowe menu w festiwalowej cenie 129 zł za osobę (do 50% taniej niż standardowo) to doskonała okazja do poznania nowych miejsc i smaków. Każdy pełnoletni Gość otrzyma także w prezencie kieliszek Martini Prosecco.

Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości

wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów – warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.

W festiwalu wezmą udział takie restauracje jak m.in.: warszawskie Chianti i U Fukiera, Koneser Grill, Oficyna w Pałacu Rozalin, krakowska Unicus, trójmiejska Biały Królik czy Mercato w gdańskim Hiltonie, łódzka Quale, wrocławska, Mennicza Fusion, Babinicz w Dworzysku, szczecińska Radisson Renaissance, poznańska Enjoy Restaurant, gliwicka Plado, Dworek New Restaurant z Bielska-Białej. Rezerwacji można dokonywać na stronie www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, gdyż liczba najlepszych stolików jest ograniczona.

5 faktów o fine diningu, które warto znać

Ilu szefów kuchni, tyle definicji fine diningu. Wspólnym mianownikiem niezmiennie pozostaje najwyższa jakość i smak potraw, znakomity serwis, doskonałej jakości składniki i charyzmatyczny szef kuchni serwujący dzieła sztuki na talerzach. To także często niezwykłe formy i tekstury dań, feeria barw i zaskakujące kompozycje smaków, niepowtarzalna atmosfera. To wszystko składa się na doświadczenie restauracyjne z kategorii „tego się nie zapomina”. Poniżej 5 faktów dotyczących fine dininigu, które warto znać.

1. Uczta dla zmysłów. W restauracji fine diningowej spotykamy się nie tylko po to, aby zaspokoić głód, ale by doświadczyć nowych doznań smakowych i estetycznych. Smaki, aromaty i formy serwowanych dań mają nas zabrać w zmysłową podróż, której celem jest pełne doświadczenie restauracyjne. Celem restauracji jest, aby wizyta gościa przebiegała w jak najbardziej komfortowych dla niego warunkach, dlatego nie trzeba obawiać się zadawania obsłudze pytań, czy próśb o wyjaśnienie, z czego składa się potrawa, jakimi technikami została przygotowana, od jakiego dostawcy pochodzi - kelnerzy powinni być doskonale zaznajomieni z menu i gotowi zaproponować alternatywne rozwiązania w daniach po konsultacji z kuchnią. Serwis w restauracji fine diningowej jest zawsze nienaganny. Ta praca zasługuje na napiwek od gości.

2. Dress code – wybrane restauracje fine diningowe oczekuje od gości eleganckiego stroju, jednak coraz więcej z nich odchodzi od tego zwyczaju. W lokalach preferujących styl „casual fine dining” nie znajdziemy białych obrusów, preferowany jest bardziej nowoczesny wystrój a dress code to tzw. smart casual, czyli sportowa elegancja.

3. Szef kuchni. Na czele kuchni stoi zwykle utalentowany, kreatywny wizjoner z ponadprzeciętnym smakiem. To dla jego autorskich dań goście odwiedzają wybrane miejsce, często pokonując setki kilometrów. Jego wizytówką jest menu degustacyjne - to popis umiejętności kuchni, zestawienie dań, które są swoistą kompozycją, która ma zachwycić i zaskoczyć gościa. W kuchni restauracji fine diningowej pracują także doświadczeni kucharze, wielu z nich praktykujących pod okiem światowej sławy szefów kuchni.

4. Menu. Karta menu nie jest zwykle obszerna a proponowane dania przeważnie sezonowe. Potrawy bazują zawsze na świeżych, jakościowych produktach. Restauracje fine diningowe na całym świecie szczycą się własnymi uprawami lub zaufanymi dostawcami, starannej selekcji dokonuje sam szef kuchni. Dania w menu nie są duże, im liczniejsze menu, tym dania będą mniejsze. Do menu degustacyjnego sommelier zaproponuje zawsze wine pairing, a na początek zasugeruje aperitif.

5. Ceny i czas oczekiwania na potrawy. Niejednokrotnie czas oczekiwania na danie jest wydłużony, cierpliwość gości zostaje jednak nagrodzona, tym co otrzymują na talerzu. Precyzja wymaga czasu a mnogość składników, które mają być serwowane w określonej kolejności i temperaturze, stanowi skomplikowaną układankę. Efekt jest jednak wart dłuższego oczekiwania. Cena menu degustacyjnego nie należy do niskich, jednak znajduje to uzasadnienie w wysokiej jakości składnikach dań, kosztach zatrudnienia wykwalifikowanej załogi w kuchni, doskonałego serwisu, pięknie zaprojektowanego wnętrza itd. Najwyższa jakość musi kosztować.

*** Lista restauracji festiwalowych oraz rezerwacje online na www.FineDiningWeek.pl