Marka Delicje dołącza do programu zrównoważonego pozyskiwania pszenicy Harmony

Opakowania kultowych ciastek Delicje od września 2020 będą miały odświeżony wygląd - pojawią się na nich logotypy programu Harmony. To inicjatywa firmy Mondelez International, której głównym celem jest wspieranie bioróżnorodności i dobrych praktyk związanych z ochroną środowiska w zakresie zrównoważonej produkcji pszenicy.

Odświeżone opakowania ciastek Delicje są elementem realizacji długofalowej strategii zrównoważonego rozwoju Mondelez International, w ramach której do 2022 roku wszystkie ciastka z portfolio koncernu będą produkowane wyłącznie z pszenicy pozyskanej w sposób przyjazny dla środowiska i lokalnych społeczności rolników. Działania firmy odpowiadają na potrzeby współczesnego świata, zachodzące zmiany klimatyczne, a także oczekiwania konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na skład produktów oraz pochodzenie poszczególnych składników. Logo programu Harmony na opakowaniach Delicji jest gwarancją, że pszenica wykorzystywana do produkcji ciastek została pozyskana z szacunkiem dla środowiska naturalnego.

Harmony – na czym polega inicjatywa i dlaczego jest taka ważna?

Harmony to realizowany od ponad 10 lat program, który ma na celu wspieranie dobrych praktyk związanych z ochroną środowiska w zakresie bardziej zrównoważonej produkcji pszenicy. Inicjatywa została opracowana we współpracy z organizacjami pozarządowymi, specjalistami w zakresie ochrony środowiska oraz towarzystwami naukowymi. Istotnym elementem programu jest łączenie wszystkich uczestników łańcucha dostaw – rolników, spółdzielni rolniczych i młynów. Szczególną rolę odgrywają rolnicy, którzy w swoich uprawach ograniczają ilość zużywanej wody i dwutlenku węgla, dbają o jakość gleby oraz ochronę bioróżnorodności.

W ciągu dekady program Harmony objął łącznie blisko 1700 rolników. Wyłącznie w 2019 roku zebrali oni ponad 180 tys. ton pszenicy.

Systemowe działania podejmowane przez lata w ramach realizowanego przez Mondelez programu mają realny wpływ na środowisko naturalne. Harmony doprowadziło do ograniczenia ilości pestycydów stosowanych na polach objętych programem o 20%1. Rolnicy należący do programu zasiali łącznie już ponad 1026 hektarów kwiatów wokół pól objętych programem, na których zaobserwowano blisko 10 mln pszczół oraz ponad 25 gatunków motyli. Inicjatywa Harmony nieustannie się rozwija, czego najlepszym potwierdzeniem jest zapowiedź Mondelez International, że do 2022 roku wszystkie ciastka w UE będą produkowane z pszenicy Harmony.

Polscy rolnicy w programie Harmony

Tylko w 2018 roku Polscy rolnicy zebrali ponad 11 tys. ton pszenicy, która posłużyła do produkcji blisko 9 tys. ton mąki. Ale to nie wszystko! Uprawiane przez nich zboże zajmowało ponad 2000 hektarów, czyli więcej niż 5% wszystkich gruntów przeznaczonych na program Harmony w całej Europie. Ponad 60 hektarów stanowił obszar przeznaczony dla pszczół oraz motyli. Na wygospodarowanym terenie żyje ponad 400 tys. owadów zapylających. Mąka, powstała w ramach Harmony, trafia m.in. do fabryki w Płońsku, gdzie produkowane są z niej Lubisie, a od teraz – również Delicje. Warto zaznaczyć, że wspomniane ciastka sprzedawane są nie tylko w kraju, lecz także za granicą.

Więcej informacji o programie Harmony: www.harmony.info