Kuchnia tajska bez THAIemnic

Kuchnia tajska od jakiegoś czasu bije w naszym kraju rekordy popularności. Nikt w Polsce jednak nie zna się na kuchni tajskiej tak jak Daria Ładocha. Namaścili ją sami Tajowie, nazywając "białą Tajką". A ona niezmiennie, od prawie dwóch dekad, odwiedza Tajlandię, by szukać nowych smaków i rozwijać kulinarne umiejętności. Nikt, tak jak ona, nie potrafi przyrządzać tajskich potraw. Nikt, tak jak ona, nie zna się na orientalnych smakach. Jak to wszystko się zaczęło w jej przypadku?

- Pierwsza łyżka zielonego curry z bakłażanem zmieniła moje życie. Gdy poczułam w ustach smak mleka kokosowego z zieloną pastą, świat na chwilę się zatrzymał – jak w filmach science fiction. Poczułam coś, czego nie mogłam przyporządkować do żadnej kategorii smaku. W dzieciństwie lepiłam z babcią setki pierogów ruskich, z mięsem, kapustą i grzybami. Robiłam gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Smażyłam naleśniki, placki ziemniaczane i gotowałam kluski na parze z koktajlem. Żyłam polską kuchnią od najmłodszych lat, a tu nagle, jako osiemnastolatka, spróbowałam smaku, którego nigdy wcześniej nie czułam. I właściwie nie był to jeden smak, lecz eksplozja smaków, które zachwyciły mnie do granic możliwości. Doznałam olśnienia i zaczęłam się zastanawiać, jak wiele smaków jest jeszcze do odkrycia, jak wiele miejsc na świecie jest do zobaczenia i jak wielu ludzi do poznania. To wydarzenie obudziło we mnie podróżniczkę, ale przede wszystkim – było pierwszym krokiem w stronę nowego życia. Ale wtedy jeszcze tego nie wiedziałam. Myślę, że dla wszystkich, którzy chcą spróbować gotować po tajsku najważniejszy jest początek - pisze Daria Ładocha we wstępnie do swojego ebooka Kuchnia tajska bez THAIemnic. W dalszych rozdziałach tłumaczy, jak krok po kroku, odkryć w sobie kulinarny talent i zostać tajskim szefem kuchni we własnym domu. Okazuje się, że to naprawdę nie jest takie trudne! Być może lektura tego ebooka stanie się początkiem nowego, tajskiego rozdziału w waszym życiu?

Daria Ładocha w swoim nowym ebooku dzieli się nie tylko własnymi doświadczeniami, ale również wiedzą na temat produktów, bez których trudno wyobrazić sobie tajską kuchnię. Gdzie je kupić w Polsce? Na co zwrócić szczególną uwagę? Czego, z czym nie mieszać? Co wyjątkowego mają liście limonki kaffir? Czy bazylię tajską można zastępować bazylią włoską, a galangal imbirem? Jak przyrządzić pastę curry? Jak wybrać dobre mleko kokosowe? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziecie w pierwszej części ebooka Kuchnia tajska bez THAIemnic. Jego druga część to z kolei skarbnica kulinarnych inspiracji. Daria Ładocha podzieliła się kilkudziesięcioma przepisami na pyszne tajskie dania.

Sałatka z mango i krewetkami w ostrym sosie, czerwone curry z liczi i kaczką, zupa tom yum z krewetkami i bambusem, zupa owocowa z liczi, zielone curry z wołowiną, groszkiem cukrowym i zielonym ogórkiem czy pad thai z tofu i krewetkami to tylko niektóre z potraw, które za sprawą przepisów Darii Ładochy będziecie mogli przygotować sami w swoich domach. Pomogą wam w tym filmy instruktażowe, o które wzbogacony został ebook. Autorka wyjawia w nich sekrety tajskiej kuchni i krok po kroku pokazuje, jak przygotować wszystko tak, by smakowało dokładnie tak samo jak w Tajlandii. Nie znajdziecie tego w żadnej innej publikacji!

Daria Ładocha – ekspertka z dziedziny zdrowego żywienia, trenerka kulinarna, specjalistka od kuchni tajskiej, dziennikarka, prezenterka telewizyjna, autorka książek kulinarnych. Autorka blogów OneMoreThai.pl oraz Mamalyga.org. Od sześciu lat prowadzi swój kulinarny kącik w „Dzień dobry TVN”. Możemy oglądać ją również w programie „Patenciary” na antenie Food Network i TVN Style, gdzie razem ze swoimi córkami dzieli się z widzami kulinarnymi patentami. Była gospodynią czwartej edycji programu „Ameryka Express” (TVN). Jej ogromną pasją, poza gotowaniem, są także podróże. Przemierzając świat, poszukuje profesjonalnej wiedzy, nowych smaków oraz ulotnych chwil, które wypełniają jej bagaż doświadczeń o kolejne przygody.