W ostatnim roku zdrowie dla Polaków zyskało na szczególnym znaczeniu. Wzrastająca świadomość społeczna, obawy przed chorobami i nowe trendy związane ze zdrowym stylem życia powodują, że coraz częściej zauważają realny wpływ prawidłowej diety i aktywności fizycznej na poprawę jakości życia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Oprócz odpowiedniej ilości ruchu i zbilansowanej diety istotne są dla nas również takie czynniki jak unikanie stresu (74%) i prawidłowy sen (80%).
„Od wielu lat propaguję zdrowy styl życia i zachęcam Polaków do zmiany nawyków na zdrowsze poprzez swoją działalność zawodową i społeczną. W swoich działaniach skupiam się przede wszystkim na trzech filarach zdrowia – odżywianiu, aktywności fizycznej oraz równowadze psychofizycznej. Z roku na rok obserwuję, jak nasze nawyki sukcesywnie się zmieniają, rośnie świadomość konsumentów, a wraz z nią zmienia się też rynek usług i produktów. Pandemia tylko przyspieszyła ten proces. Dziś coraz więcej Polaków dąży do poprawy swojego stanu zdrowia w ujęciu holistycznym. Zdrowie okazało się dla większości z nas wartością nadrzędną, fundamentem, bez którego nie jesteśmy w stanie nic trwałego zbudować.” – mówi Anna Lewandowska, sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia i założycielka cateringu dietetycznego SuperMenu.
Polacy zauważając, jak ważnym elementem w utrzymaniu zdrowia jest prawidłowe odżywianie, zaczęli coraz bardziej przyglądać się temu, co ląduje na ich talerzach. Ważne jest dla nas zarówno pochodzenie produktów, jak i jego skład. Czytanie etykiet przed zakupem deklaruje aż 59%. Staramy się również unikać cukru (41%) oraz sztucznych barwników i konserwantów (52%). Ponadto, można zaobserwować rosnące zainteresowanie dietami specjalistycznymi, które pomagają nam w walce z chorobami i alergiami. Fakt ten pokazuje, że jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu diety na nasze codzienne funkcjonowanie. Z drugiej strony przyznajemy, że codzienne przygotowanie zbilansowanych posiłków jest dla nas trudne (jak wskazuje 40% badanych) i wymaga poświecenia dużej ilości czasu. Dlatego coraz częściej decydujemy się na skorzystanie z diety pudełkowej, która według 60% Polaków jest nie tylko wygodnym rozwiązaniem pozwalającym zaoszczędzić czas, ale także doskonałym sposobem na to, by zdrowiej się odżywiać (59%).
„Samodzielne układanie jadłospisu uwzględniającego odpowiednią ilość wartości odżywczych oraz kalorii wymaga nie tylko czasu, ale i specjalistycznej wiedzy. Szczególnie ważne jest to w przypadku
osób zmagających się z różnymi alergiami i chorobami, które wymagają zastosowania określonych ograniczeń żywieniowych. Jak wynika z badania SuperMenu jest ich coraz więcej. Aż 16% respondentów deklaruje, że wyklucza laktozę, 13% - jest na diecie wegetariańskiej, a 10% eliminuje gluten. Obserwując dynamiczny rozwój trendu jakim jest poszukiwanie przez konsumentów indywidualnych kierunków odżywiania, SuperMenu jako pierwszy catering dietetyczny w Polsce całkowicie wykluczył ze swoich planów żywieniowych cukier, pszenicę oraz surowe mleko.” – podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu.
Co ciekawe, jeszcze kilka lat temu cateringi dietetyczne kojarzone były wyłącznie z chęcią utraty wagi. Dziś jest to dla nas nie tylko sposób na kształtowanie wymarzonej sylwetki, ale przede wszystkim recepta na zachowanie szeroko rozumianego zdrowia.
Aż 38% badanych przyznało, że pandemia negatywnie wpłynęła na ich stan psychiczny. Wynika to głównie z ograniczenia możliwości wyjścia z domu i spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu, na co zwraca uwagę aż 40% respondentów. Powodem zmiany nastroju są także obawy o zdrowie własne lub bliskich (37%). Jednak pandemia przyczyniła się nie tylko do osłabienia naszej kondycji psychicznej. Aż 64% respondentów przyznaje bowiem, że w trakcie lockdownu znacznie pogorszyły się również ich nawyki żywieniowe. Z badania SuperMenu wynika, że aż 30% osób zwiększyło ilość spożywanych słodyczy i fast foodów.
„W sytuacjach stresowych wiele osób sięga po niezdrowe przekąski. Jest to efekt potrzeby do zredukowania napięcia, powstałego w wyniku negatywnych emocji. Zamknięcie w domu, obawa o przyszłość oraz zdrowie swoje i najbliższych znacznie zmniejszyło nasze poczucie bezpieczeństwa. W pewnym momencie część osób zaczęła więc poszukiwać rozwiązań, które pomogłyby im w powrocie do prawidłowych nawyków żywieniowych. Sposobem na to okazała się dieta pudełkowa, która oprócz zdrowych i zbilansowanych posiłków zapewnia również komfort psychiczny związany z bezkontaktowymi dostawami.” – tłumaczy główny dietetyk SuperMenu mgr Anna Borawska.
W czasie pandemii oprócz zwrotu w stronę zdrowego odżywiania poczuliśmy również potrzebę większej ilości ruchu. Przeszło 60% z nas w ostatnich miesiącach podejmowało aktywność fizyczną, stawiając głównie na ćwiczenia w domu (59%) oraz bieganie (32%). Sporym zainteresowaniem cieszyły się także treningi z wykorzystaniem aplikacji. Postawiliśmy też na większą regularność treningów, których wykonywanie poprawia nasze samopoczucie.
Wzrost znaczenia zachowań prozdrowotnych oraz zmiany w stylu życia Polaków sprawiły, że zainteresowanie dietami pudełkowymi rośnie. Szukamy komfortowych rozwiązań, cenimy swój czas, a oprócz tego przykładamy jeszcze większą uwagę do zdrowia i do tego, co jemy. Poszukiwanie sposobów, które będą odpowiedzią na te potrzeby skierowały nas w stronę diet pudełkowych. Dzięki nim bez większego wysiłku i bez wychodzenia z domu możemy codziennie jeść zdrowe, smaczne i zbilansowane posiłki przygotowane pod okiem ekspertów.
Polacy stawiają na holistyczne podeście do zdrowia. Raport 'Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021' materiały reklamowe Raport SuperMenu 2021