Rezygnujemy z małych zakupów na rzecz większych, ale rzadszych. Dziś wolimy wybrać się do sklepu raz w tygodniu z listą zakupów i wypełnić lodówkę produktami, z których będziemy korzystać przez kilka następnych dni. Jednak, aby magazynować w domu większą ilość żywności, w tym także warzyw i owoców, musimy zapewnić im odpowiednie warunki do przechowywania.
Większa i bardziej elastyczna przestrzeń
Większość produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie wymaga przechowywania w lodówce. Warto o tym pamiętać, aby zawsze mieć pod ręką świeże składniki do potraw.
Znaczna część zakupów spożywczych, które przynosimy do domu wymaga przechowywania w niskich temperaturach. Tylko dzięki takim warunkom zachowamy ich wysoką jakość, niezmienioną wartość odżywczą, a także zabezpieczymy żywność przed niekorzystnymi zmianami, które zachodzą na sutek podwyższonej temperatury, czy aktywności mikroorganizmów. W lodówkach, z tego samego powodu, musimy też umieszczać potrawy przygotowane w domu. Są też produkty, które nie muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych, ale dzięki niskiej temperaturze dłużej zachowują świeżość i atrakcyjny smak i zapach. Dobrym przykładem jest tu szczelnie zapakowana kawa mielona, czy orzechy. Tak więc miejsca w lodówce nigdy dosyć i każda dodatkowa przestrzeń powoduje, że dłużej zachowamy wysoką jakość kupionej czy przygotowanej żywności. Warto też wiedzieć, że lodówka nie powinna być ciasno zapakowana. Ogranicza to cyrkulację chłodnego powietrza i utrudnia równomierne schładzanie zawartości lodówki – mówi technolog żywności i żywienia dr Monika Hoffmann.
Odpowiednie przechowywanie żywności wymaga więc od nas dysponowania optymalną przestrzenią w lodówce. Dzięki technologii Space Max™ lodówki Samsung oferują aż do 385 litrów pojemności. Specjalny system izolacji umożliwia zmniejszenie grubości ścianek, a więc urządzenie zachowuje taki sam rozmiar zewnętrzny. Oznacza to, że nigdy nie zabraknie nam miejsca na większe zapasy. Większa przestrzeń do przechowywania została także idealnie rozplanowana. Oznacza to koniec z ograniczeniami, sztywnym trzymaniem się układu półek czy koniecznością przechowywania produktów poza lodówką.
Strefa Cool Select+ to wyjątkowe elastyczne rozwiązanie, które pozwoli nam jeszcze lepiej zarządzać przestrzenią w lodówce. Na czym polega? Strefa Cool Select+ może służyć jako zamrażalnik (od -23 do -15°C), a w razie potrzeby, za dotknięciem jednego przycisku, możemy zamienić zamrażalnik w komorę, w której utrzymuje się optymalna ustalona temperatura: 2°C (tryb chłodziarki),-1°C (schładzanie), -5°C (lekkie zmrażanie). Teraz, nawet jeśli sytuacja wymaga innego niż zwykle zagospodarowania powierzchni, nie stanowi to już żadnego problemu.
Lodówka Samsung fot. materiały reklamowe
Świeżość zachowana na dłużej
Kupując warzywa i owoce staramy się wybierać te najbardziej okazałe, pachnące, z jędrną skórką. Zdarza się jednak, że w kluczowym momencie - w trakcie gotowania warzywnego leczo czy przygotowywania zdrowej sałatki - sięgamy po nie z rozczarowaniem. Nawet jeśli po zakupie produkty przebywały poza chłodziarką 2-3 dni, mogą nie wyglądać już tak apetycznie jak wcześniej.
Sekretem dobrej kuchni są nie tylko umiejętności kulinarne, ale również wysokiej jakości świeże surowce. Dlatego tak ważne jest, aby produkty przechowywać w jak najlepiej dopasowanych do ich wymagań warunkach. W lodówce panuje zwykle temperatura w granicach 3 – 5 stopni C, jednak surowce takie jak mięso czy ryby dłużej utrzymują świeżość w temperaturze poniżej zera (-1 – 0 st. C). Także warzywa i niektóre owoce mogą zachować dłuższą przydatność, jeśli temperaturę ich przechowywania obniżymy do 1 st. C. Dodatkowo owoce i warzywa mają skłonność do obsychania, w wyniku czego tracą jędrność, wygląd, a także smak i wartości odżywcze. Specjalnie wydzielone strefy o regulowanym poziomie wilgotności niwelują straty wody i pozwalają dłużej cieszyć się świeżością produktów – dodaje dr Monika Hoffmann.
Technologie w lodówkach Samsung zapewniają nie tylko efektywne wykorzystane przestrzeni, ale także pomagają naszym produktom zachować świeżość i smak przez dłuższy czas. Szuflada Humidity Fresh+ oferuje specjalne warunki o wysokim poziomie wilgotności, aby warzywa i owoce pozostały dłużej świeże nie tracąc wartości odżywczych, chrupkości, zapachu czy smaku. Dla mięsa i ryb z kolei przeznaczona jest szuflada o obniżonej temperaturze Optimal Fresh.
Duża przestrzeń z możliwością elastycznego dopasowania do indywidualnych potrzeb użytkowników w połączeniu z rozwiązaniami podtrzymującymi świeżość produktów to rozwiązania na miarę naszych czasów. Pozwalają nie tylko zdrowo się odżywiać, czerpać pełnię przyjemności z jedzenia, ale także ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych.