Ostatni weekend z Restaurant Week. Do których restauracji warto pójść?

To już ostatni tydzień Festiwalu Restaurant Week Polska. Ci, którzy nie mieli okazję wybrać się do restauracji, mają jeszcze szansę! Rezerwacje trwają do najbliższej soboty (26.06) na www.RestaurantWeek.pl. W cenie 59 zł na Gości czeka trzydaniowe menu wraz z festiwalowym koktajlem i w formule #zerowaste. Sprawdźcie, gdzie wybrać się w ostatnim tygodniu Festiwalu!

Kuchnia i Wino - Poznań

Jeśli macie ochotę na kuchnię śródziemnomorską, to poznańska Kuchnia i Wino powinna być odpowiednim adresem. W wersji wege na przystawkę zjemy selerybę, puree z zielonego groszku, wasabi i kawiorem limonkowym, na deser sorbet cytrynowy. Danie Główne to risotto orzechowe z zielonymi szparagami, prażonymi w soli i orzechach pecan. Wersja mięsna to tatar ze śledzia z czerwonym pieprzem, tarta z owoców sezonowych z lodami śmietankowymi. Danie główne to dorsz w cieście spring rolls z ryżem i warzywami w stylu azjatyckim.

Poznań Północ - by Fairplayce - Poznań

W Poznaniu zajrzyjcie też to rodzinnej restauracji Poznań Północ - by Fairplayce. W festiwalowym menu czeka na nas m.in. buraczane ravioli własnego wyrobu z wegańską burratą, pieczonymi kasztanami, miąższem z dynii piżmowej i orzechami laskowymi, aromatyzowane świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem. Miłośnicy mięsa rozpłyną się nad żebrem wieprzowym wolno pieczonym w esencji z soi, miodzie spadziowym, świeżo tartym imbirze, z grillowanymi warzywami sezonowymi i głębokim sosem na bazie starzonego czerwonego wina i Porto LBV. Mamy nadzieję, że wystarczająco Was zachęciliśmy!

Olivio - Poznań

Włoska uczta? Tylko w poznańskim Olivio! To właśnie tu zjecie prawdziwe, włoskie specjały. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. gnocchi pomodoro e mozzarella albo pizzę olivio z krewetkami, salami picante, rukolą i parmezanem. Na deser panna cotta albo confusione z truskawkami i bitą śmietaną! Mamma mia!

The Garden Grille & Bar Rzeszów - Rzeszów

Restauracja The Garden Grille & Bar to miejsce, w którym można rozkoszować się smakiem znakomitej kuchni międzynarodowej na najwyższym poziomie. Podczas Restaurant Week tradycyjnie mamy 2 opcje menu do wyboru. W menu wege skosztujemy m.in. carpaccio z buraka z serem kozim i rukolą, spaghetti z pesto bazyliowym oraz mus truskawkowy na kakaowym biszkopcie. Wersja mięsna to szparagi w szynce szwarcwaldzkiej, polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami, a także kruszonka z rabarbarem z lodami waniliowymi.

Wina Dajcie - Rzeszów

Kolejna propozycja to Wina Dajcie. Tej restauracji, nie trzeba przedstawiać. Tytuł laureata Restaurant Week w 2020 roku mówi sam za siebie! W karcie dań same pyszności! Wśród nich m.in. arancini z czarnego ryżu z musem z kasztanów, korzenna konfitura z pomidorów i karczochów, prażona kalarepa, piklowana młoda marchew. W menu mięsnym znajdziemy konfitowaną nogę kaczki, puree z kiszonej kapusty z miodem gryczanym, sos z wędzonych śliwek i czerwonego wina, karmelizowana pak choi. Szkoda nie spróbować!

WunderBAR - Katowice

Na Śląsku koniecznie zajrzyjcie do restauracji WunderBAR. Z założenia jest to niemiecka restauracja, ale w karcie dań nie brakuje kuchni polskiej. Podczas Restaurant Week spróbujemy m.in. zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i warzywami sezonowymi lub kotleta wieprzowego na młodej kapuście z boczkiem i młodymi ziemniakami. Kto ma ochotę na tradycyjne smaki?

Poziom+ Food&Wine (Hotel Diament Plaza Gliwice)

Restauracja Poziom to wyjątkowe miejsce w świetnej lokalizacji. Znajduje się ono w piwnicach pięknej XIX-wiecznej kamienicy goszczącej Hotel Diament Plaza Gliwice w samym sercu miasta – w pobliżu malowniczo zrewitalizowanej Kłodnicy. To właśnie tutaj czeka na nas wyborna kuchnia z szerokim wachlarzem win. W festiwalowym menu znajdziemy m.in. kotlety z kalafiora podawane z ryżem z warzywami oraz sosem arrabiatta lub pieczony boczek podawany z panczkrautem oraz sosem z suszonych owoców.

Chinkalnia Restauracja Gruzińska

A może uczta po gruzińsku? W Chinkalni przeniesiemy się do słonecznej Gruzji, gdzie czas zwalnia, a uczty przy syto zastawionym stole wydają się nie mieć końca. W festiwalowym menu same gruzińskie specjały. Wśród nich m.in. chinkali z serem lub mięsem, pchali z bakłażana z plackiem chabizgina placek drożdżowy z nadzieniem ziemniaczanym, serem i koperkiem lub sałatka surneli (ogórek, pomidor, cebula, bazylia, świeża papryka, kolendra) z Czachochbili (pikantny gulasz z mięsem drobiowym na białym winie). Brzmi pysznie? Uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!

PUNKT - Gdynia

W Gdyni warto odwiedzić restaurację Punkt. To właśnie tu zjemy najlepsze parowane szparagi z kremowym labnehem, żółtkiem z ekologicznych jajek i suszonymi oliwkami albo Ruben Sandwich z wędzonymi pastrami z wołowiny Pniewskiej, sosem rosyjskim, kiszoną kapustą i bułką maślaną. Na deser rabarbarowe semifreddo z praliną orzechową i kandyzowanym rabarbarem. W punkt!

Spożywczy Food & Drinks - Gdańsk

Zdecydowanie wartym odwiedzania przystankiem na kulinarnej mapie Gdańska jest Spożywczy Food & Drinks. Prawdziwe kulinarne doznania gwarantowane! Chef Kuchni przygotował 2 wersje menu do wyboru. Opcja wege to zielone szparagi z sosem jabłkowym i chipsem z ziemniaka, pierogi z ziemniakami i szparagami z karmelizowanym jabłkiem i rzepą arbuzową, a także ciasto z czerwonej fasoli z musem z batata. Opcja mięsna to tatar wołowy, żeberko wieprzowe z sałatką z piklowanych warzyw, ziemniakiem hasselback z kwaśną śmietaną. Na deser crème brûlée, cukier fiołkowy, lody i słony karmel.

MONO Kitchen

Następna propozycja to zlokalizowana w sercu starego miasta restauracja Mono Kitchen. Podczas Festiwalu zjemy tu m.in. veggie balls z kaszą kuskus, kolendrą, papryką, limonką, groszkiem cukrowym, pak choy, roszponką, sosem śliwkowym z chilli. Na mięsożerców czekają policzki wieprzowe, edamame, fasolka szparagowa, szpinak, puree ziemniaczane.

Meze by Teo Vafidis and Sons

W Stolicy polecamy grecką ucztę w restauracji Meze. W ramach Restaurant Week spróbujemy tu prawdziwych, greckich pyszności. Na talerzach znajdziemy m.in. grillowany ser halloumi czy tradycyjną sałatkę grecką z chrupiących warzyw. Danie główne w wersji wege to pieczone warzywa w sosie winno-pomidorowym, z dodatkiem tymianku oraz oregano, oprószone serem feta. Opcja mięsna to gyros metaxa, czyli mięso wieprzowe marynowane w aromatycznych greckich przyprawach. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Bite Żółwie

W ostatni tydzień Restaurant Week warto pójść także do stołecznych Bitych Żółwi. Festiwalowe menu z pewnością ucieszy fanów kuchni amerykańskiej, ponieważ w karcie jako danie główne znajdziemy burgery. W wersji wege z fake chicken, w mięsnej z kurczakiem. Do tego chrupiące, świeże warzywa, sos słodko-kwaśny i frytki super crunch! Kulinarną ucztę zwieńczy deser z ciasta francuskiego, kremu szampańskiego i truskawek.

Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.

#IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej

  • Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
  • Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
  • Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021