Idź na rodzinny obiad na Restaurant Week!

Jeśli szukacie pomysłu na rodzinny obiad, to Restaurant Week będzie idealnym wyborem! Czeka na Was blisko 350 restauracji oraz 2 000 pysznych dań. Każde z nich to wspaniałe doświadczenie kulinarne, które najlepiej przeżywać z najbliższymi. Festiwalowe menu to przystawka, danie główne oraz deser w cenie 59 zł. Rezerwacji można dokonać na www.RestaurantWeek.pl. W jakie miejsca najlepiej wybrać się z rodziną? Poniżej nasze propozycje.

Dwór Czarneckiego | Białystok

Dwór Czarneckiego to miejsce z 20-letnim doświadczeniem w obsłudze Gości na najwyższym poziomie. Wszystkich milusińskich ugości pysznym dziecięcym menu oraz zaprosi do specjalnie przygotowanego kącika zabaw. To wszystko w otoczeniu przyrody. Starszym Gościom Chef Kuchni zaserwuje m.in. ogórkowe gazpacho z miętą, filet z pstrąga łososiowego z sosem paprykowym, policzki wieprzowe z puree ziemniaczanym oraz ptysia z kremem pistacjowym i malinami.

Il Calzone | Kraków

W Il Calzone poczujecie się jak w sercu słonecznej Italii. Restauracja znajduje się w sąsiedztwie krakowskiego Starego Miasta oraz Zamku Królewskiego na Wawelu. Po rodzinnym spacerze warto wstąpić i skosztować festiwalowych pyszności. Do wyboru Gości jest menu wegetariańskie oraz mięsne. W opcji roślinnej są pieczone krążki z buraka i kaszy jaglanej, tofu w miodowo-balsamicznej glazurze z risotto, a na deser semifreddo kokosowe. Dla zwolenników mięsnych dań w menu B są marynowane małże z bobem i comber z królika z pastą z trufli. Pyszna, śródziemnomorska uczta!

Hotel Moderno / Steak & Grill Restaurant | Poznań

Restauracja Steak & Grill jest zdecydowanie urządzona w nowoczesnym stylu. Potrawy serwowane przez Chefa Kuchni mają niezapomniany smak, dzięki temu, że są przyrządzane w piecu opalanym drewnem. Restauracja może pochwalić się szerokim wyborem win, dopasowanych do każdego typu dań. Goście restauracji podczas Restaurant Week będą mogli skosztować m.in. tatara z buraka z serem pleśniowym, łososia z batatami, marynowanej wołowiny z rukolą, szarpanej kaczki z pyzą oraz panna cotty pistacjowej z lodami. Aż cieknie ślinka!

NASZA Wodna 12 | Poznań

Nasza Wodna 12 to nastrojowe miejsce, znajdujące się w centrum Poznania, na jednej z uliczek Starego Miasta. Gości powita ciepłe wnętrze, ozdobione czerwoną cegłą. Restauracja zachwyci wszystkich swoją kuchnią w stylu fusion. Na festiwalowych Gości czeka zielony bulion z jajkiem sous vide i makaronem, wege burger ze szparagami i tofu, żur z jajkiem, żebro wołowe z kopytkami, kolbą kukurydzy i surówką z modrej kapusty oraz waniliowa panna cotta. Poznaniacy przybywajcie do restauracji Nasza Wodna 12 na niezapomniane kulinarne doświadczenia!

Kucharze | Rzeszów

Restauracja została wyróżniona w poprzednich edycjach Restaurant Week dzięki głosom Gości za najleprze danie główne, deser oraz atmosferę. Czy istnieje lepsza rekomendacja? Przybywających do restauracji, powita jasne wnętrze, urządzone w stylu art deco. Co natomiast znajduje się w festiwalowym menu? W opcji A jest tatar z łososia w tempurze, risotto z sezonowymi warzywami oraz krem raffaello na kruchym spodzie. Menu B to zupa tajska, pierś z kaczki z młodymi ziemniaczkami, szparagami i młodą marchewką oraz wilgotne brownie czekoladowe.

Brick Krakowska 18 | Tarnowskie Góry

Brick Krakowska 18 to nastrojowe, eleganckie wnętrza, ozdobione czerwoną cegłą. Rozmieszczenie stolików zapewni intymną oraz kameralną atmosferę rodzinnemu spotkaniu. Chef kuchni zaserwuje zupę krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym, tagliatelle z pesto z pietruszki i łososiem, semifreddo chałwowe, tatar ze śledzia, risotto grzybowe z piersią z kurczaka oraz burakiem i monodeser z kokosem. Brzmi pysznie!

Atelier BonŻur | Gdańsk

Restauracja Atelier BonŻur to wszystko, co najlepsze w kuchni starogdańskiej oraz staropolskiej w nowoczesnej odsłonie. Każdy z odwiedzających będzie mógł zasmakować w szerokiej ofercie pysznych win oraz muzyce granej na żywo wieczorami. Restauracja mieści się na jednej pięknych uliczek Starego Miasta w Gdańsku. W menu festiwalowym znajdują się m.in. kolorowe warzywa z serem Burrata, risotto z groszkiem i bobem, gdańskie mleko z truskawkami, tatar z dorsza oraz boczek wolno gotowany z młodymi warzywami. Koniecznie musicie odwiedzić to miejsce podczas rodzinnej wycieczki!

Chmeli Suneli - Tak Smakuje Gościnność | Warszawa

Chmeli Suneli - Tak Smakuje Gościnność to warszawska restauracja, znajdująca się w najbardziej turystycznej części miasta, czyli na Nowym Świecie. Tam Goście spróbują prawdziwych gruzińskich smaków, dzięki Chefowi Kuchni, który pochodzi z tamtego regionu. Dla wegetarian zostało specjalnie opracowane menu A, a w nim znajdą pchali (pasta z pora), meschuri sokos chinkali z sosem arażnit, a na deser ciasto czekoladowe. Wielbiciele mięsa powinni wybrać opcje B. Będą mogli skosztować phali keżera (kremowa pasta z białej fasoli), kaurma (ragout z baraniny w cieście) oraz sorbetu na bazie jogurtu z ciastem biszkoptowym. Skosztujcie aromatycznej, gruzińskiej kuchni!

CK Restauracja | Wrocław

Restauracja znajduje się w centrum, na wrocławskim rynku. Wnętrze utrzymane jest w klimacie budynków Starego Miasta. W restauracji znajduje się ogródek z widokiem na piękną XIX-wieczną architekturę. Coś dla siebie w menu festiwalowym znajdą zarówno wielbiciele mięsa jak i weganie. Goście będą mogli skosztować chłodnika z zielonego ogórka lub botwinki, steku z kapusty w sosie własnym, wegańskiej napoleonki, fileta z pstrąga w sosie cytrynowo-koperkowym oraz waniliowego creme brulee.

Enigma RestoBar | Wrocław

Enigma RestoBar to niespotykane wnętrze w samym sercu Wrocławia. Zdecydowanie każde spotkanie z przyjaciółmi oraz bliskimi będzie ciekawym przeżyciem. Restauracja serwuje dania kuchni europejskiej w nowoczesnym wydaniu. Podczas festiwalu można zjeść w tym miejscu np. szparagi z mozzarellą bufala i oliwą z trawy cytrynowej, burgera z Jackfruita, tatara z polędwicy wołowej i ostryg, pappardelle ze szparagami z udźcem ze strusia oraz deser, czyli mango z białą czekoladą, biszkoptem oraz oreo.

Filharmonia | Gdańsk

Ta restauracja to wyjątkowe miejsca na mapie Gdańska. Znajduje się w jednym z zabytkowych XIX-wiecznych budynków na wyspie Ołowianka. Z okien restauracji rozciąga się widok na Długie Pobrzeże. Idealne miejsce na rodzinny relaks. A co uraczy podniebienia przyjezdnych? Będzie to m.in. krem z zielonego groszku z miętą, sakiewka z kozim serem i warzywami, zupa chrzanowa z pulpecikami jagnięcymi, ragut z dzika z warzywami oraz crumble z rabarbarem i kremem chantilly cynamonowy. Wspaniała uczta w wspaniałych okolicznościach.

Menu Motto | Wrocław

W Menu Motto Goście znajdą wszystko co najlepsze w europejskich kuchniach, połączone w idealnie spójną całość. Chef kuchni zaprasza na krem pomidorowy z mozzarellą oraz oliwą ziołową, linguine ze szparagami, żółtkiem i natką, żeberka wieprzowe ze szparagami, ziemniakami z ogniska oraz sosem BBQ. A na deser dla wszystkich łasuchów crumble jabłkowe z czerwonym pieprzem, kruszonką oraz Creme Fresh.

Cechowa | Białystok

Cechowa to kontynuacja historii miejsca z kilkudziesięcioletnią tradycją. Jest to jedno z bardziej rozpoznawalnych restauracji w Białymstoku. Cechowa mieści się w centrum miasta, nieopodal rzeki Biała. W festiwalowym menu znajduje się m.in. ostro-kwaśna zupa krewetkowa, pieczony łosoś w czerwonym curry z ryżem jaśminowym, chłodnik litewski, supreme z perliczki ze szparagami i puree ziemniaczanym oraz czekoladowa beza z truskawkami i mascarpone. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji odwiedzić tego miejsca, to teraz jest dobra okazja!

Fisherman | Sopot

Restauracja znajduje się rzut beretem od morza. Fisherman zaprasza na pyszne dania po rodzinnym plażowaniu. Chef kuchni przygotował menu, które zadowoli najbardziej wymagające kubki smakowe. Opcja A to krokiety z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim, ravioli ze szpinakiem, wędzonymi ziemniakami i sałatką z dzikiej rukoli. Wybierając menu B Goście będą mogli skosztować opalanego śledzia z ziemniakami i kiszonym ogórkiem, długo gotowanego boczku z puree ziemniaczanym i surówką z selera. A na deser w obu wariantach orzeźwiająca galaretka z truskawkami i lawendową bitą śmietaną. Idealna na gorące, czerwcowe dni!

Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.

#IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej

  • Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
  • Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
  • Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021