Plan na sierpień? Odkryj zwycięskie restauracje Restaurant Week!

Sierpień to nie tylko czas wygrzewania się w słońcu i błogiego relaksu! To także mnóstwo interesujących wydarzeń, które uprzyjemnią nam długie, upalne dni. Co robić w tym miesiącu w Warszawie? Na pewno warto wybrać się na przedłużoną edycję Restaurant Week i spróbować dań najczęściej ocenianych przez Gości Festiwalu jako doskonałe. Przez cały sierpień topowe warszawskie restauracje zapraszają na niepowtarzalne doświadczenia (3 dania w cenie 55 zł), które można rezerwować w aplikacji https://app.rclb.pl i na stronie www.RestaurantWeek.pl.

Wakacyjne ucztowanie

W letniej odsłonie Restaurant Week bierze udział blisko 25 zwycięskich warszawskich restauracji, w których będzie można spróbować dań najczęściej ocenianych przez Gości Festiwalu jako doskonałe. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru dostępny jest w specjalnej, jeszcze niższej cenie 55 zł. Poniżej przedstawiamy restauracje, do których warto zajrzeć tego lata.

1. BOTTEGA NAPOLI

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Bottega Napoli. To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. krokieta ziemniaczanego w wersji mięsnej i wege, a także pizzę margheritę i diavolę. Na deser prawdziwe, włoskie tiramisu! Kto ma ochotę na podróż po kulinarnej mapie Włoch?

2. CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 najlepszych, niemieckich win. Zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania przepysznych dań wprost z ręki Chefa Pawła Rosińskiego. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak wolnogotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiej podana z aksamitnym puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

3. MEZE BY TEO VAFIDIS AND SONS

Polecamy także grecką ucztę w restauracji Meze. W ramach Restaurant Week spróbujemy tu prawdziwych, greckich pyszności. Na talerzach znajdziemy m.in. grillowany ser halloumi czy tradycyjną sałatkę grecką z chrupiących warzyw. Danie główne w wersji wege to pieczone warzywa w sosie winno-pomidorowym, z dodatkiem tymianku oraz oregano, oprószone serem feta. Opcja mięsna to gyros metaxa, czyli mięso wieprzowe marynowane w autorskim sosie metaxa.

4. STOLICA

W Warszawie warto wybrać się do… Stolicy! To elegancka restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. Zjemy tu potrawy kuchni polskiej w tradycyjnym oraz nowoczesnym ujęciu, a także kilka wybranych, włoskich makaronów dla wymagających. Na Festiwal Chef przygotował wyjątkowe menu. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki, podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki. Palce lizać!

5. BURSZTYNOWA BISTRO

W te wakacje koniecznie zajrzyjcie również do Bursztynowa Bistro.To restauracja z wyjątkowym klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Chef Wojciech Kaza, w niezwykle ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań - od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po nowatorskie kompozycje deserowe. Co czeka na Gości w ramach festiwalowego menu? Same pyszności, a wśród nich aksamitna zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo - ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!

Festiwal potrwa do 31 sierpnia 2021 roku. Ciepłe, letnie wieczory, to doskonały moment na degustacje, poznawanie nowych miejsc oraz znakomitego, bestsellerowego menu. Nie czekaj - najlepsze stoliki szybko znikają!

  • Rezerwacje: https://app.rclb.pl; www.RestaurantWeek.pl
  • Termin Festiwalu: 1 lipca - 31 sierpnia 2021