To prawdopodobnie najlepszy przystanek kulinarny w Orłowie! W ofercie makarony, mięsa, pieczywo i desery, a wszystko przygotowane od podstaw, samodzielnie w restauracyjnej kuchni. Atutem tego miejsca jest to, że można podglądać pracę kucharza przez szklaną szybę! Specjalnie na Festiwal Chef w opcji wege przygotował chakalakę, czyli gulasz warzywny z marchwią, cebulą, fasolą, czosnkiem, imbirem, papryką, pomidorami, curry, tymiankiem, kolendrą i jogurtem naturalnym. Miłośnicy mięsa jako danie główne zjedzą zaś roladkę z kurczaka faszerowanego szpinakiem i suszonym pomidorem w sosie gorgonzola, serwowaną z mixem sałat i ziemniakami zapiekanymi. Przyjdź i przekonaj się, że warto tu przystanąć!
Restauracja Impresja to miejsce łączące sztukę i tradycję kulinarną. Impresja splata europejskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Chef Kuchni wybiera naturalne, pełnowartościowe i najwyższej jakości produkty, czuwając nad tym, by Goście otrzymali idealnie skomponowaną potrawę. Jego zapał do eksperymentowania skutkuje zaskakującymi pozycjami w karcie menu. Podczas Restaurant Week na Gości czekają tu policzki wieprzowe, z emulsją grzybową, purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchwią. Miłośnicy zielonego menu zjedzą z kolei buraka w cieście francuskim, z musem pieczarkowym, purée z jabłka i pieczonego czosnku. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!
To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie warszawskiej Pragi, przyciągające wyjątkową atmosferą oraz niezwykłymi smakami kuchni libańskiej, które zachwycą każdego konesera orientalnych specjałów. W festiwalowym menu na Gości czeka m.in. hudra labneh, czyli duszona cukinia i pieczarki z sosem jogurtowym, kolendrą i kaszą burgul. W opcji mięsnej skosztują kofty belsanyeh - kotlety z mielonej jagnięciny, zapiekane z ziemniakami i warzywami, z sosem pomidorowym i ryżem basmati. Słodkim zakończeniem w opcji wege jest baklawa, natomiast w wersji mięsnej ousmallieh, czyli ciasto nitkowe z kremem budyniowym z syropem różanym, pistacje. Brzmi przepysznie, prawda?
Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia, pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie. O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy - Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjemy sztufadę wołową nadziewana czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym.
Czy są to jacyś miłośnicy polskiej kuchni? Jeśli akurat będziecie we Wrocławiu, to polecamy się wybrać do CK Restauracji. Podczas Festiwalu w opcji wege Chef zaserwuje Gościom warzywa grillowane z tofu w oliwie pietruszkowej oraz czekoladowe ciasto wegańskie z wiśniami. W menu B na talerzu znajdzie się polędwica z dorsza w sosie śmietanowym z trawą cytrynową, czarnym tagliatelle oraz fasolką szparagową oraz na deser - tarta śliwkowa. Na przystawkę w obu wersjach zjemy krem dyniowy z dodatkiem marchewki dekorowany prażonymi pestkami dyni lekko pikantnymi.
Nowoczesna restauracja w sercu Mokotowa z rodzinnym klimatem, serwująca wyjątkową kuchnię, prezentująca niebanalne połączenia smakowe, zaskakująca każdego dnia. Nie inaczej będzie z menu festiwalowym! W opcji A znajdziemy m.in. pierożka z dyni piżmowej faszerowanego musem z koziego sera, krewetki tygrysie w chrupiącym ziemniaku z awokado w tempurze. Danie Główne to troć wędrowna w łusce z chrupiącego ziemniaka na kremowym risotto z grillowaną sałatą rzymską. Opcja B to podwędzany tatar z siekanej polędwicy wołowej z szalotką, domowym ogórkiem kiszonym, musztardą francuską, suszonym żółtkiem, majonezem lubczykowym i tartym serem bursztyn. Danie główne to pierś z kurczaka supreme z pieczonym bakłażanem z miso, konfitowanym boczkiem, pikantnym pok choi i sosem satay. Na deser tarta cytrynowa z opalaną bezą włoską.
W Warszawie polecamy zajrzeć do Po Wiśla. Podczas Festiwalu w opcji wege zjemy krem z pietruszki i gruszki z grzanka serową, dorsza w panierce ziołowej z sosem szafranowym, puree chrzanowym oraz mixem sałat polanym ziołowym vinegrette. Na deser Panna Cotta z musem malinowym i owocami. Miłośnicy mięsa z pewnością nie wyjdą głodni po zjedzeniu piersi z kurczaka faszerowanego musem bazyliowym z sosem z suszonych pomidorów oraz gratin ziemniaczanym i bukietem z warzyw parowanych. Słodkim zakończeniem uczty będzie foundant z sosem malinowym i owocami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!
MEZE to nowoczesne wnętrze, wypełnione tradycyjnym greckim smakiem. Wspaniałość potraw wynika z dobrze ugruntowanego fundamentu gastronomicznego jakim jest autorytet Teo Vafidisa. Restauracja wypełniona jest wspaniałą, rodzinną atmosferą, a serwowane tu dania zachwycą każdego miłośnika greckiej kuchni. Podczas Festiwalu na telarzach znajdziemy m.in. pastę meze z oliwkami i pieczywem Pita, grillowanego bakłażana, cukinię oraz pomidora wraz z serem halloumi w aromatycznej glazurze balsamicznej. Na deser aromatyczne ciasto pomarańczowe. Na pewno warto odwiedzić to miejsce!
Wcale nie trzeba wybierać się do Paryża, aby skosztować francuskiej kuchni. Jeśli będzie w Gdyni, polecamy zajrzeć do Restaurant de Paris. To urocze miejsce powstało z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania Gości. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. zupę krem z brokułów lub dyni, wegetariański gulasz curry lub stek wołowy z sosem holenderskim. Co na deser? Mus z prosecco z białej czekolady i owocami. Mniam!
W zabytkowym Domu Muzyka przy Starym Mieście znajduje się wyjątkowe dla zmysłów miejsce - Restauracja Harmonia Gdańsk. Jest to przestrzeń, w której główną rolę odgrywa dobra kuchnia. W XIX-wiecznym budynku poczuć można aromaty kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Starannie przygotowywane ze świeżych produktów dania sprawiają, że każdy Gość zechce spędzić tutaj więcej czasu. Podczas Festiwalu spróbujemy tu m.in. duszonych policzków wołowych w czerwonym winie z puree ziemniaczanym, miętą oraz pieczonymi warzywami korzennymi czy cukinii faszerowanej pieczarkami, serem feta, oliwą koperkową oraz polentą. Polecamy to miejsce!
Chinkalnia to restauracja, przenosi Gości do słonecznej Gruzji, gdzie czas zwalnia, a uczty przy syto zastawionym stole wydają się nie mieć końca. W Festiwalowym menu czekają na nas prawdziwe gruzińskie przysmaki. Wśród nich pierożki chinkali z serem lub mięsem, chaczapuri z serem i szpinakiem czy czaszuszuli katami - drobiowy gulasz z aromatycznymi ziołami. Na deser gruziński tort miodowy lub krem z owocami i maślaną kruszonką. Brzmi pysznie, prawda?
Przenieść autentyczny smak i aromat potraw indyjskich do innego kraju to nie lada wyzwanie. Udaje się to restauracji Kathmandu, która oferuje Gościom tradycyjne dania kuchni indyjskiej. Specjalnie na Festiwal Chef przygotował pakorę warzywną lub z kurczakiem, dal tarka, czyli curry z czerwoną soczewicą czy kadai chicken. Na deser własnej roboty mango kulfi. Zapraszamy na indyjską ucztę!
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.