Gdzie wybrać się na babskie spotkania podczas Restaurant Week?

Planujesz wieczór w damskim gronie, a nie masz pomysłu, co podać do jedzenia przyjaciółkom? Babski wieczór to czas na na relaks i pogaduchy, dlatego odpuść sobie pilnowanie piekarnika i razem z koleżankami wybierzcie się na Restaurant Week! Chefowie na tę okazję przygotowali autorskie menu z daniami #SpozaKarty. Już teraz można dokonywać rezerwacji w aplikacji https://app.rclb.pl lub na stronie https://RestaurantWeek.pl. Sprawdźcie restauracje, w których warto zarezerwować stolik w tej edycji!

Przystanek Orłowo | Gdynia

To prawdopodobnie najlepszy przystanek kulinarny w Orłowie! W ofercie makarony, mięsa, pieczywo i desery, a wszystko przygotowane od podstaw, samodzielnie w restauracyjnej kuchni. Atutem tego miejsca jest to, że można podglądać pracę kucharza przez szklaną szybę! Specjalnie na Festiwal Chef w opcji wege przygotował chakalakę, czyli gulasz warzywny z marchwią, cebulą, fasolą, czosnkiem, imbirem, papryką, pomidorami, curry, tymiankiem, kolendrą i jogurtem naturalnym. Miłośnicy mięsa jako danie główne zjedzą zaś roladkę z kurczaka faszerowanego szpinakiem i suszonym pomidorem w sosie gorgonzola, serwowaną z mixem sałat i ziemniakami zapiekanymi. Przyjdź i przekonaj się, że warto tu przystanąć!

Impresja | Warszawa

Restauracja Impresja to miejsce łączące sztukę i tradycję kulinarną. Impresja splata europejskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Chef Kuchni wybiera naturalne, pełnowartościowe i najwyższej jakości produkty, czuwając nad tym, by Goście otrzymali idealnie skomponowaną potrawę. Jego zapał do eksperymentowania skutkuje zaskakującymi pozycjami w karcie menu. Podczas Restaurant Week na Gości czekają tu policzki wieprzowe, z emulsją grzybową, purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchwią. Miłośnicy zielonego menu zjedzą z kolei buraka w cieście francuskim, z musem pieczarkowym, purée z jabłka i pieczonego czosnku. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Le Cedre 61 | Warszawa

To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie warszawskiej Pragi, przyciągające wyjątkową atmosferą oraz niezwykłymi smakami kuchni libańskiej, które zachwycą każdego konesera orientalnych specjałów. W festiwalowym menu na Gości czeka m.in. hudra labneh, czyli duszona cukinia i pieczarki z sosem jogurtowym, kolendrą i kaszą burgul. W opcji mięsnej skosztują kofty belsanyeh - kotlety z mielonej jagnięciny, zapiekane z ziemniakami i warzywami, z sosem pomidorowym i ryżem basmati. Słodkim zakończeniem w opcji wege jest baklawa, natomiast w wersji mięsnej ousmallieh, czyli ciasto nitkowe z kremem budyniowym z syropem różanym, pistacje. Brzmi przepysznie, prawda?

Słodki Słony Familia | Warszawa

Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia, pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie. O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy - Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjemy sztufadę wołową nadziewana czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym.

CK Restauracja | Warszawa

Czy są to jacyś miłośnicy polskiej kuchni? Jeśli akurat będziecie we Wrocławiu, to polecamy się wybrać do CK Restauracji. Podczas Festiwalu w opcji wege Chef zaserwuje Gościom warzywa grillowane z tofu w oliwie pietruszkowej oraz czekoladowe ciasto wegańskie z wiśniami. W menu B na talerzu znajdzie się polędwica z dorsza w sosie śmietanowym z trawą cytrynową, czarnym tagliatelle oraz fasolką szparagową oraz na deser - tarta śliwkowa. Na przystawkę w obu wersjach zjemy krem dyniowy z dodatkiem marchewki dekorowany prażonymi pestkami dyni lekko pikantnymi.

Wolna Europa | Warszawa

Nowoczesna restauracja w sercu Mokotowa z rodzinnym klimatem, serwująca wyjątkową kuchnię, prezentująca niebanalne połączenia smakowe, zaskakująca każdego dnia. Nie inaczej będzie z menu festiwalowym! W opcji A znajdziemy m.in. pierożka z dyni piżmowej faszerowanego musem z koziego sera, krewetki tygrysie w chrupiącym ziemniaku z awokado w tempurze. Danie Główne to troć wędrowna w łusce z chrupiącego ziemniaka na kremowym risotto z grillowaną sałatą rzymską. Opcja B to podwędzany tatar z siekanej polędwicy wołowej z szalotką, domowym ogórkiem kiszonym, musztardą francuską, suszonym żółtkiem, majonezem lubczykowym i tartym serem bursztyn. Danie główne to pierś z kurczaka supreme z pieczonym bakłażanem z miso, konfitowanym boczkiem, pikantnym pok choi i sosem satay. Na deser tarta cytrynowa z opalaną bezą włoską.

Po Wiśle | Warszawa

W Warszawie polecamy zajrzeć do Po Wiśla. Podczas Festiwalu w opcji wege zjemy krem z pietruszki i gruszki z grzanka serową, dorsza w panierce ziołowej z sosem szafranowym, puree chrzanowym oraz mixem sałat polanym ziołowym vinegrette. Na deser Panna Cotta z musem malinowym i owocami. Miłośnicy mięsa z pewnością nie wyjdą głodni po zjedzeniu piersi z kurczaka faszerowanego musem bazyliowym z sosem z suszonych pomidorów oraz gratin ziemniaczanym i bukietem z warzyw parowanych. Słodkim zakończeniem uczty będzie foundant z sosem malinowym i owocami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!

Meze by Teo Vafidis and Sons | Warszawa

MEZE to nowoczesne wnętrze, wypełnione tradycyjnym greckim smakiem. Wspaniałość potraw wynika z dobrze ugruntowanego fundamentu gastronomicznego jakim jest autorytet Teo Vafidisa. Restauracja wypełniona jest wspaniałą, rodzinną atmosferą, a serwowane tu dania zachwycą każdego miłośnika greckiej kuchni. Podczas Festiwalu na telarzach znajdziemy m.in. pastę meze z oliwkami i pieczywem Pita, grillowanego bakłażana, cukinię oraz pomidora wraz z serem halloumi w aromatycznej glazurze balsamicznej. Na deser aromatyczne ciasto pomarańczowe. Na pewno warto odwiedzić to miejsce!

Restaurant de Paris | Gdynia

Wcale nie trzeba wybierać się do Paryża, aby skosztować francuskiej kuchni. Jeśli będzie w Gdyni, polecamy zajrzeć do Restaurant de Paris. To urocze miejsce powstało z miłości do jedzenia, podróżowania i przyjmowania Gości. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. zupę krem z brokułów lub dyni, wegetariański gulasz curry lub stek wołowy z sosem holenderskim. Co na deser? Mus z prosecco z białej czekolady i owocami. Mniam!

Harmonia | Gdańsk

W zabytkowym Domu Muzyka przy Starym Mieście znajduje się wyjątkowe dla zmysłów miejsce - Restauracja Harmonia Gdańsk. Jest to przestrzeń, w której główną rolę odgrywa dobra kuchnia. W XIX-wiecznym budynku poczuć można aromaty kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Starannie przygotowywane ze świeżych produktów dania sprawiają, że każdy Gość zechce spędzić tutaj więcej czasu. Podczas Festiwalu spróbujemy tu m.in. duszonych policzków wołowych w czerwonym winie z puree ziemniaczanym, miętą oraz pieczonymi warzywami korzennymi czy cukinii faszerowanej pieczarkami, serem feta, oliwą koperkową oraz polentą. Polecamy to miejsce!

Chinkalnia Restauracja Gruzińska | Szczecin

Chinkalnia to restauracja, przenosi Gości do słonecznej Gruzji, gdzie czas zwalnia, a uczty przy syto zastawionym stole wydają się nie mieć końca. W Festiwalowym menu czekają na nas prawdziwe gruzińskie przysmaki. Wśród nich pierożki chinkali z serem lub mięsem, chaczapuri z serem i szpinakiem czy czaszuszuli katami - drobiowy gulasz z aromatycznymi ziołami. Na deser gruziński tort miodowy lub krem z owocami i maślaną kruszonką. Brzmi pysznie, prawda?

Kathmandu Restaurant | Szczecin

Przenieść autentyczny smak i aromat potraw indyjskich do innego kraju to nie lada wyzwanie. Udaje się to restauracji Kathmandu, która oferuje Gościom tradycyjne dania kuchni indyjskiej. Specjalnie na Festiwal Chef przygotował pakorę warzywną lub z kurczakiem, dal tarka, czyli curry z czerwoną soczewicą czy kadai chicken. Na deser własnej roboty mango kulfi. Zapraszamy na indyjską ucztę!

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

  • Nie czekaj! Już dziś odkrywaj najlepsze restauracje i rezerwuj popisowe dania #SpozaKarty!
  • Rezerwacje: https://app.rclb.pl lub https://RestaurantWeek.pl
  • Termin Festiwalu: 8 września -3 października 2021