Jesienno-zimowy czas to dla wielu z nas okres, kiedy potrzebujemy dodatkowych „pocieszaczy" czasu. Wygodne dresy, kanapa i ulubiony serial to z pewnością coś, na co stawiamy w tym okresie, jednak są też inne sposoby, dzięki którym umilimy sobie wolne chwile. Jest nim chociażby gotowanie i przygotowywanie potraw z kategorii comfort food. Dla każdego z nas taki posiłek będzie czymś innym, jednak z pewnością dla wielu tego typu jedzeniem są włoskie potrawy, które przywołują podróże do słonecznej Italii.
Marka Barilla ma w swojej ofercie aż 4 różne sosy pesto (Genovese, Rosso, Calabrese i Pomodoro Secchi), które pozwalają nadać daniom aromatyczny charakter kuchni włoskiej. Najpopularniejszy z nich to wariant Genovese, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu świeżej, włoskiej bazylii z serem Parmigiano-Reggiano.
Poniżej przedstawiamy 2 przepisy, które są szybkimi i łatwymi sposobami na przeniesienie się zmysłami do Włoch. Przygotował je znamienity kucharz współpracujący z marką Barilla – Matteo Brunetti.
Pesto Genovese
Składniki:
Jak to zrobić:
Pesto Calabrese
Składniki:
Jak to zrobić:
Powyższe przepisy nie dają miejsca na wymówki! Czas i wysiłek nie są tutaj problemem, a więc nie pozostaje nic innego, jak ruszyć do kuchni! Barilla gwarantuje, że warto i ostrzega… makaron z pesto uzależnia!