Ile razy zdarzyło się tak, że byliśmy zmuszeni wyrzucić nasze ulubione pączki już następnego dnia? Każdemu się to zdarzyło. Niestety ciasto tego smakołyku ma to do siebie, że często nawet na drugi dzień staje się suche i czerstwe. Na szczęście są na to sposoby. Jan Greif, znana cukierniczka, zdradza sekret na przedłużenie świeżości pączków.
Jan Greif, cukierniczka z Florydy, podzieliła się ze światem trikiem, który może okazać się zbawienny, gdy zdarzy nam się kupić zbyt dużą ilość pączków. Sposobów na odświeżenie ciasta jest kilka, ale jeden element powtarza się w każdym z nich – wysoka temperatura. Możemy wsadzić czerstwego pączka na 10 sekund do mikrofalówki - po tym czasie ciasto powinno przywrócić swoją sprężystość. Ważne jest jednak, aby zrobić to bezpośrednio przed zjedzeniem, ponieważ efekt, niestety, utrzymuje się tylko przez krótką chwilę.
Co zrobić jeśli nie mamy w domu mikrofalówki? To żaden problem. W podobny sposób możemy poradzić sobie z tym wsadzając pączka na 15 minut do piekarnika. Temperatura nie może być zbyt wysoka, ale blaszka musi być rozgrzana. Zawsze można także zamrozić niezjedzone pączki i cieszyć się nimi wtedy, gdy znowu najdzie nas na nie ochota.
Co jeszcze może mieć znaczenie w zadbaniu o świeżość pączków? Oczywiście to, jak je przechowujemy. Najlepiej jest przykryć je ściereczką lub umieścić w papierowej torbie. Dzięki temu pączki nie będą narażone na dodatkowe wyschnięcie. Warto jest także wiedzieć, że pączki pokryte warstwą lukru mogą okazać się dłużej świeże niż te posypane cukrem pudrem. Lukrowana nawierzchnia tworzy dodatkową warstwę, która uchroni nasze słodkości przed utratą wilgoci.