Naukowcy ostrzegają: za 40 lat czekolada zniknie z powierzchni ziemi fot. Pinterest, Choco.lover
O nie! To naprawdę możliwe... Kakaowiec, czyli surowiec z którego ziaren powstaje czekolada, jest niezwykle wymagający, jeśli chodzi o warunki uprawy. Potrzebuje on dużej wilgotności i wysokiej temperatury. Do niedawna warunki jego uprawy były idealne. Właśnie... do niedawna.
ZOBACZ: Producent Nutelli szuka pracowników do testowania czekolady
Naukowcy mają dla nas niepokojące prognozy: w ciągu najbliższych 40 lat kakaowiec może zniknąć z powierzchni ziemi przez zmiany klimatyczne. Nagminne susze w Afryce i ogólny wzrost temperatury powoli powodują obumieranie gatunku. Aby temu zapobiec rozważane jest przeniesienie upraw na tereny górzyste, gdzie warunki niezbędne do rozwoju wydają się być bardziej stabilne.
Regularnie zwiększający się popyt na słodycze, na przede wszystkim czekoladę, także nie pomaga w ratowaniu kakaowców. Statystyczny mieszkaniec pierwszego świata pochłania aż 286 tabliczek rocznie. Ta ogromna liczba powoduje, że już w obecnej chwili zasoby rośliny są na wyczerpaniu.
W obliczu efektu cieplarnianego, dwaj najwięksi wytwórcy czekolady, Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej, muszą zmierzyć się z nie lada dylematem: walczyć o swoją pozycję w biznesie, czy pochylić się nad upadającym ekosystemem.
ZOBACZ: Kochasz pizzę? Możesz jeść ją na śniadanie! Jest lepsza niż większość płatków
Nie wyobrażamy sobie, co będzie, jeśli na świecie zabraknie tych słodkości. A to niestety możliwe...
Naukowcy ostrzegają: za 40 lat czekolada zniknie z powierzchni ziemi fot. Pinterest, Choco.lover
Naukowcy ostrzegają: za 40 lat czekolada zniknie z powierzchni ziemi fot: pinterest, Choco.lover
Naukowcy ostrzegają: za 40 lat czekolada zniknie z powierzchni ziemi fot: pinterest, Choco.lover