Dzień Świętego Patryka Irlandczycy obchodzą na wiele sposobów. Jedną z tradycji jest przygotowywanie zielonego piwa, w kolorze charakterystycznym dla tego kraju. Zwyczaj stał się popularny na całym świecie, więc nic dziwnego, że ludzie postanowili dowiedzieć się, jak przygotować ten wyjątkowy napój we własnych domach. Okazuje się, że nie trzeba posiadać certyfikatu barmana, ponieważ przepis na ten trunek należy do bardzo prostych.
17 Marca to w Irlandii narodowe święto. Dla Irlandczyków jest to dzień wolny od pracy, a towarzyszą temu głośne obchody i liczne zwyczaje. Data nie jest przypadkowa, ponieważ właśnie tego dnia zmarł święty Patryk. Biskup został uznany za patrona tego kraju, a wszechobecny zielony kolor nawiązuje do bujnej roślinności, z której słynie wyspa. Ze względu na panujące obostrzenia, w tym roku obchody mogą różnić się od tradycyjnych. Zwykle jednak, Irlandczycy świętowali na ulicach, biorąc udział w licznych pochodach i zakładając ubrania w typowym dla nich kolorze. Popularne jest także tzw. farbowanie na zielono obiektów przestrzeni publicznej. Ten zwyczaj znalazł miejsce m.in w Polsce, czego przykładem jest symboliczne podświetlenie Pałacu Kultury i Nauki właśnie na ten kolor.
Niewiele osób wie, że ze wszystkich trunków Irlandczycy preferują Whisky. Zielone piwo uznawane jest za marketingowy zabieg stworzony przez amerykanów. Typ piwa, który najchętniej piją mieszkańcy Zielonej Wyspy, to tzw. stout. Zielone Piwo ma natomiast dwie odmiany i pomimo licznych kontrowersji zagościło na dobre w obchodach dnia Świętego Patryka. Za pierwszą, naturalną odmianę uznawane jest tzw. młode piwo. Młody chmiel, który wykorzystuje się do produkcji trunku, zapewnia mu lekko zielonkawy kolor. Inaczej uzyskuje się intensywną zieloną barwę, która jest charakterystyczna dla hucznych obchodów.
Zielony, intensywny kolor uzyskać można bardzo prostym sposobem. Co więcej, do stworzenia tego napoju posłużyć może dowolne piwo, którego użyjecie zgodnie z własnymi preferencjami. Sekret tkwi w niebieskim likierze Curacao, który w połączeniu z chmielowym trunkiem stworzy tradycyjną kompozycję. Gotowi na świętowanie?