Woda po ryżu to tani, domowy sposób na zniszczone włosy. Nawilża, nabłyszcza i dodaje objętości

Woda ryżowa to sprawdzony już od lat sposób Japonek na piękne, nawilżone, błyszczące i gładkie włosy. Co więcej jest tani i bardzo prosty. Dowiedz się, jak przygotować płukankę do włosów z wody po ryżu.

Woda ryżowa to nic innego, jak woda, która zostaje po gotowaniu ryżu. Zawsze ją wylewasz? To błąd. Taka woda po ryżu ma bowiem wiele drogocennych właściwości, które idealnie sprawdzą się w domowej, naturalnej i taniej pielęgnacji włosów jako płukanka. Jak działa taka woda ryżowa? Jak ją przygotować i jak jej używać? Tego dowiecie się z dalszej części naszego artykułu.

Zobacz wideo Rzeżucha to sprawdzony produkt na piękne włosy:

Woda po ryżu na włosy - działanie

Woda ryżowa zawiera w sobie wiele cennych witamin (B, A), mikroelementów (cynk, żelazo, potas, magnez) oraz protein ryżowych. Dzięki temu idealnie nada się jako płukanka do pielęgnacji włosów. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że woda po ryżu sprawi, że nasze włosy będą nawilżone, wygładzone i bardziej błyszczące. Co więcej idealnie nada się do włosów rzadkich i cienkich, ponieważ doda im objętości. Doskonale sprawdzi się również, jeśli twoje kosmyki są mocno zniszczone, ponieważ odbuduje je. 

Taka woda po ryżu to bardzo prosta do zrobienia i naturalna metoda na piękne włosy. Co więcej jest też tania, ponieważ nic nie musisz dodatkowo kupować, wystarczy użyć wody ryżowej, którą zawsze wylewasz po ugotowaniu. Taka płukanka to sprawdzony od lat sposób Japonek na piękne, błyszczące i gładkie włosy.  

Woda po ryżu na włosy - jaki ryż wybrać?

Aby zrobić taką wodę ryżową na włosy, wystarczy biały ryż. My jednak rekomendujemy ten jaśminowy lub brązowy. Mają jeszcze lepsze właściwości i tym samym dają jeszcze lepsze efekty. Z takiej wody po ryżu powstaje delikatnie mleczna ciecz, w której należy wypłukać włosy.

Woda ryżowa na włosy - przygotowanie płukanki krok po kroku

Jeśli chcesz użyć takiej wody ryżowej jako płukanki na włosy, pamiętaj o najważniejszej zasadzie. Taka woda, w której ugotujesz ryż, nie może być posolona! Co więcej, pamiętaj, aby nalać jej mniej więcej trzy razy więcej niż robisz to zazwyczaj. Woda podczas gotowania ryżu odparowuje. Odcedź ją, aby pozostała bez ziarenek, dolej do niej wody (w proporcji kilka łyżek wody ryżowej na szklankę wody) i najlepiej odstaw na dwa dni. Po co? Dzięki temu woda sfermentuje i podziała jeszcze lepiej na włosy, bowiem dodatkowo je odkwasi i tym samym wpłynie na ich regenerację. Pamiętaj przy tym jednak, aby nie trzymać jej dłużej niż dwa dni, ponieważ taka płukanka z wody po ryżu zwyczajnie zepsuje się.

Taką drogocenną płukankę do włosów możesz również uzyskać w inny sposób. Jest on równie prosty i tani, co poprzedni. Wystarczy, że zalejesz pół szklanki ryżu dwiema szklankami wody i taką miksturę pozostawisz na 15 minut. Po tym czasie odcedź ziarenka, wodę przelej do naczynia i pozostaw w nim na dwa dni. Gotową miksturę rozcieńcz wodą i dopiero wtedy płucz w niej włosy.

Więcej o: