Płukanka ryżowa do włosów to nic innego, jak woda, która pozostała po gotowaniu ryżu. Istotne jest jednak to, by nie była ona posolona. Dawniej woda ryżowa była jedną z bardziej strzeżonych tajemnic urodowych Japonek, które już w starożytności płukały sobie nią włosy, by ładnie się układały, były lśniące i gładkie.
Jak woda z ryżu wpływa na włosy? Woda ryżowa jest bogata w witaminy E, B, mikroelementy, oraz proteiny. Proteiny ryżowe, doskonale znane z wielu kosmetyków, uzupełniają ubytki we włosach, nadają pasmom blask i objętość. Skrobia ryżowa natomiast, która jest humektantem, działa wygładzająco i nawilżająco, dzięki czemu włosy stają się bardziej sprężyste. Inozytol natomiast wnika wgłąb włosa, działając na niego ochronnie, powodując wzrost wytrzymałości włosa na uszkodzenia.
Przepis na płukankę ryżową jest niezwykle prosty. Wystarczy wziąć 100 gramów lub jeden woreczek ryżu, umieścić go w miseczce, zalać szklanką wody i po chwili odcedzić przy pomocy sitka - takie pierwsze płukanie służy usunięciu zanieczyszczeń z ryżu. Następnie ryż z sitka umieszczacie w garnku i gotujecie według przepisu na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wystarczy odlać wodę z ryżu do pojemnika, z którego łatwiej będzie aplikować go na włosy.