Jaka fryzura mi pasuje? Sprawdzenie tego zajmie ci zaledwie kilka minut

Zbliżająca się jesień to świetny czas na metamorfozę. Wiele osób ma jednak problem z wyborem odpowiedniej fryzury. Podpowiadamy, jakie cięcie pasuje pasuje do twojego kształtu twarzy.

Krótkie czy długie włosy? Fryzura z grzywką czy bez grzywki? To bardzo powszechne dylematy. Podpowiadamy, jak to sprawdzić. 

Jaka fryzura mi pasuje? Wybór grzywki

Grzywka jest elementem wielu modnych obecnie fryzur (na przykład pixie cut czy a-line bob). Wiele osób nie wie jednak, czy ten element będzie pasował do ich kształtu twarzy i typu urody. O ile to drugie, trudno sprawdzić, w pierwszym przypadku istnieje kilka zasad, które ułatwiają. Oto one.

  • W przypadku twarzy owalnej sprawdzi się grzywka rozdzielona na dwie części;
  • grzywka z zaczesanymi na bok pasmami będzie pasowała posiadaczkom twarzy kwadratowej; 
  • do twarzy trójkątnej pasuje klasyczna, prosta grzywka;
  • z kolei do twarzy okrągłej będzie pasowała nieco rozrzucona grzywka (najdłuższe pasma sięgają żuchwy, a najkrótsze zaczynają się na linii rzęs).

Jaka fryzura mi pasuje? Sztuczka znanego fryzjera

Kolejny dylemat to długość naszych pasm. Mimo że w ostatnich miesiącach ogromną popularnością cieszą się odmładzające krótkie cięcia, nie każdemu będzie pasowała taka odważna fryzura. Pomocna w takich przypadkach jest metoda 2.25 cala, której autorem jest światowej sławy fryzjer John Frieda. Oto krótka instrukcja krok po kroku:

  • Przygotuj ołówek i linijkę;
  • umieść poziomo pod brodą ołówek;
  • linijkę ustaw pionowo pod płatkiem ucha;
  • zwróć uwagę, czy linie, które zostały wyznaczone przez ołówek i linijkę, przecinają się pod kątem prostym.
  • następnie sprawdź, jaką wartość pokazuje czubek twojego ołówka.

Zdaniem twórcy metody, jeśli wielkość jest mniejsza niż 2.25 cala (czyli 6 centymetrów), pasuje ci krótka fryzura. Natomiast, jeśli wynik przekracza 6 centymetrów, lepiej będzie ci w długich włosach.

Zobacz wideo Loki przy pomocy prostownicy:

Może cię także zainteresować:

Więcej o: