Woda ryżowa na włosy była dawniej jedną z bardziej strzeżonych tajemnic Japonek, które już w starożytności wykorzystywały ją do pielęgnacji włosów, by te ładnie się układały, były lśniące i gładkie. Woda ryżowa jest bowiem bogata w witaminy E, B, mikroelementy, oraz proteiny ryżowe, które uzupełniają ubytki we włosach, nadając pasmom blask i objętość. Skrobia ryżowa jest natomiast humektantem, który działa wygładzająco i nawilżająco.
Przepis na płukankę ryżową jest niezwykle prosty. Wystarczy wziąć pół szklanki ryżu i przepłukać go w zimnej wodzie - takie płukanie służy usunięciu ewentualnych zanieczyszczeń z ryżu. Następnie ryż należy umieścić w garnku i gotujecie według przepisu na opakowaniu. Po tym czasie wystarczy odlać wodę z ryżu do pojemnika lub miski, z której łatwiej będzie zaaplikować ją na włosy. Oczywiście nie trzeba specjalnie gotować ryżu na płukankę. Można wykorzystać również tą wodę, która została nam przy okazji ryżu przygotowanego np. na obiad. Ważne jednak, by nie solić takiej wody, gdyż wówczas może ona wysuszyć kosmyki zamiast działać na nie pozytywnie.
Jakie efekty daje woda ryżowa na włosach? Z jej stosowania zadowolone będą nie tylko posiadaczki prostych, lecz także kręconych włosów. Płukanka z wody ryżowej działa bowiem wygładzająco i nabłyszczająco na włosy sprawiając, że wyglądają one na zdrowsze. Pięknie podkreśla skręt kręconych włosów, natomiast proste włosy dociąża i tworzy z nich gładką taflę.