Zapewne wielu z was słyszało o rewelacyjnych efektach, jakie przynosi stosowanie wody ryżowej. To jeden z najstarszych sekretów pielęgnacyjnych Japonek. Okazuje się, że w pielęgnacji włosów możemy wykorzystać także wodę po ziemniakach!
Gotując ziemniaki wodę zazwyczaj wylewamy. Warto jednak to zmienić. W czasie gotowania ziemniaków ich cenne składniki odżywcze: witaminy, minerały oraz skrobia, częściowo przechodzą do wody. Dzięki temu tak powstała mieszanina zawiera w sobie między innymi witaminy: A, E, K, a także żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Radzimy więc, by wodę po ziemniakach stosować w formie płukanki. Jest to prosty, tani i naturalny sposób na nawilżenie i wzmocnienie kosmyków. Poza tym ten domowy kosmetyk może także zmniejszyć przetłuszczanie włosów i zahamować ich wypadanie. Ważna jest jednak regularność i cierpliwość. Dla uzyskania jak najlepszych efektów płukankę należy stosować raz na tydzień.
Jak podpowiada nazwa tego zabiegu, płukanka służy do opłukiwania pasm po umyciu ich szamponem i nałożeniu odżywki. Podpowiadamy, jak ją przygotować i jak z niej korzystać.
Interesujesz się pielęgnacją włosów? Poznaj także nasze inne artykuły: