Woda ryżowa to sposób na lśniące i gładkie włosy. Jak należy ją stosować?

Woda ryżowa jest bardzo wartościowa. Mało kto wie, że zawiera m.in. witaminy B i E, mikroelementy i proteiny. Z tego powodu nie warto wylewać jej po ugotowaniu ryżu, gdyż sprawdzi się jako płukanka do włosów. Dzięki niej twoje pasma staną się lśniące, zdrowe i gładkie.

Proteiny ryżowe, które są składnikiem wielu kosmetyków, mają doskonały wpływ na włosy. Nadają im blask, a także uzupełniają ubytki. Inozytol wnika w głąb włosów i wykazuje działanie ochronne. Sprawia więc, że są one bardziej wytrzymałe na uszkodzenia. Z kolei skrobia ryżowa wykazuje działanie nawilżające i wygładzające. Dzięki niej włosy stają się bardziej sprężyste. Z tych cennych właściwości możesz skorzystać przygotowując domową płukankę. Metoda ta od wieków była stosowana przez Azjatki. 

Woda ryżowa na włosy - jak przygotować?

Płukana ryżowa to jeden z najlepszych domowych kosmetyków na włosy. Jest to woda pozostała po gotowaniu ryżu. Jak ją przygotować? Umieść woreczek ryżu (lub 100 gramów) w miseczce, zalej ryż szklanką wody. Odcedź przy pomocy sitka (dzięki tym czynnościom usuwasz z ryżu zanieczyszczenia). Następnie umieść w garnku ryż z sitka i gotuj według przepisu na opakowaniu. Na sam koniec odlej wodę z ryżu do pojemnika, z którego będziesz aplikować ją na włosy. Uwaga! Jeśli zdecydujesz się na taki zabieg, pamiętaj o tym, że woda nie może być ona posolona. 

Jak należy stosować wodę ryżową na włosy?

Płukanka ryżowa nie tylko wzmocni twoje włosy, ale także doskonale wpłynie na ich wygląd. Dla uzyskania jak najlepszych efektów radzimy, by stosować ją 1-2 razy w tygodniu. Jak podpowiada nazwa zabiegu, płukanka służy do opłukiwania pasm po umyciu ich szamponem i nałożeniu odżywki. Następnie należy ją pozostawić na włosach na mniej więcej pięć minut i spłukać letnią wodą.

 

Interesujesz się pielęgnacją włosów? Poznaj także nasze inne artykuły: