Proteiny ryżowe, które są składnikiem wielu kosmetyków, mają doskonały wpływ na włosy. Nadają im blask, a także uzupełniają ubytki. Inozytol wnika w głąb włosów i wykazuje działanie ochronne. Sprawia więc, że są one bardziej wytrzymałe na uszkodzenia. Z kolei skrobia ryżowa wykazuje działanie nawilżające i wygładzające. Dzięki niej włosy stają się bardziej sprężyste. Z tych cennych właściwości możesz skorzystać przygotowując domową płukankę. Metoda ta od wieków była stosowana przez Azjatki.
Płukana ryżowa to jeden z najlepszych domowych kosmetyków na włosy. Jest to woda pozostała po gotowaniu ryżu. Jak ją przygotować? Umieść woreczek ryżu (lub 100 gramów) w miseczce, zalej ryż szklanką wody. Odcedź przy pomocy sitka (dzięki tym czynnościom usuwasz z ryżu zanieczyszczenia). Następnie umieść w garnku ryż z sitka i gotuj według przepisu na opakowaniu. Na sam koniec odlej wodę z ryżu do pojemnika, z którego będziesz aplikować ją na włosy. Uwaga! Jeśli zdecydujesz się na taki zabieg, pamiętaj o tym, że woda nie może być ona posolona.
Płukanka ryżowa nie tylko wzmocni twoje włosy, ale także doskonale wpłynie na ich wygląd. Dla uzyskania jak najlepszych efektów radzimy, by stosować ją 1-2 razy w tygodniu. Jak podpowiada nazwa zabiegu, płukanka służy do opłukiwania pasm po umyciu ich szamponem i nałożeniu odżywki. Następnie należy ją pozostawić na włosach na mniej więcej pięć minut i spłukać letnią wodą.
Interesujesz się pielęgnacją włosów? Poznaj także nasze inne artykuły: