Olej makadamia (lub macadamia) otrzymywany jest w wyniku tłoczenia orzechów makadamii, wiecznie zielonego drzewa, rosnącego dziko głównie w Australii. Ma piękny, orzechowy zapach, a także jasnozłotą barwę. Swoje cenne właściwości produkt ten zawdzięcza wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim kwasu oleinowego z grupy omega-9 oraz oleopalmitynowego z grupy omega-7. Poza tym znajdziemy w nim również skwalen. Jest to substancja o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Do celów pielęgnacyjnych z reguły stosuje się olej tłoczony na zimno i nierafinowany.
Olej z orzechów makadamia doskonale sprawdzi się u posiadaczek włosów średnioporowatych oraz wysokoporowatych. Dlaczego warto wprowadzić ten produkt do swojej pielęgnacji? Oto najważniejsze powody:
Olejowanie włosów w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Gdy zabieg wykonywany jest regularnie, przynosi rewelacyjne efekty. Często jednak zdarza się, że oleje, których używamy nie są dostosowane do porowatości naszych włosów. Pasma mogą być: wysokoporowate, średnioporowate oraz niskoporowate. Co istotne, porowatość nie jest stała - może one zmieniać się pod wpływem różnych czynników. W sieci znajdziecie wiele testów, które pomogą wam określić porowatość waszych pasm. Dlaczego warto mieć wiedzę na ten temat? Przykładowo, jeśli pasma są wysokoporowate, niewskazany jest w tym przypadku olej kokosowy, przez który pasma puszą się, są matowe, a nawet wydają się brudne.
Uwaga! Bardzo ważnym elementem zabiegu jest nałożenie na włosy nawilżacza jeszcze przed olejem. Może to być na przykład żel aloesowy lub miód. Następnie domykamy humektant za pomocą oleju. Użycie tych dwóch produktów sprawia, że olejowanie zapewnia więcej zauważalnych efektów.
Może cię także zainteresować: