Woda ryżowa to, jak sama nazwa wskazuje, woda która zostaje po gotowaniu ryżu. Zawsze ją wylewasz? To błąd. Od dzisiaj to zmienisz! A podziękują ci za to twoje włosy, które dzięki tej prostej płukance będą nawilżone i błyszczące. Mało kto wie bowiem, że taka woda ryżowa to doskonały sposób na piękne kosmyki. I tani! Od lat stosują go Japonki.
Woda ryżowa zawiera wiele cennych witamin, jak np. B czy A, mikroelementów typu cynk, żelazo, potas, magnez, a także protein ryżowych. Dzięki temu idealnie się sprawdzi jako tania, domowa i naturalna płukanka do pielęgnacji włosów.
Woda ryżowa stosowana regularnie sprawi, że twoje włosy będą nawilżone, wygładzone i bardziej błyszczące. W efekcie będą w lepszej kondycji i będą zdrowiej wyglądać. Warto przy tym również wiedzieć, że taka woda ryżowa będzie idealna dla posiadaczek rzadkich i cienkich włosów, ponieważ doda im objętości. Doskonale sprawdzi się również, jeśli twoje kosmyki są mocno zniszczone, ponieważ odbuduje je.
Aby przygotować płukankę do włosów z wody ryżowej, wystarczy tradycyjny, biały ryż. My jednak w szczególności zalecamy użyć jaśminowego lub brązowego, ponieważ te mają jeszcze bardziej cenne właściwości. Dzięki temu dają lepsze efekty niż biały ryż.
Woda ryżowa, której używa się do przygotowania domowej płukanki, nie może być posolona! Po ugotowaniu ciecz przybiera delikatną mleczną barwę. Pamiętaj jednak przy tym, że woda podczas gotowania odparowuje, dlatego należy je nalać dużo więcej niż zazwyczaj.
Po ugotowaniu wody z ryżem, odcedź ją, aby nie pozostało żadne ziarenko i dolej trochę wody, zachowując przy tym proporcje: kilka łyżek wody ryżowej na szklankę wody. Następnie taką gotową mieszankę odstaw na dwa dni. Dzięki temu woda sfermentuje i podziała jeszcze lepiej na włosy - dodatkowo je odkwasi i tym samym zregeneruje. Pamiętaj przy tym jednak, aby takiej płukanki z wody ryżowej nie trzymać dłużej niż dwa dni, ponieważ może się zepsuć.