Co zrobić, by włosy rosły jak szalone? Oto kilka prostych kroków

Mogłoby się wydawać, że zapuszczanie włosów jest bardzo łatwe. Warto jednak pamiętać, że dzięki kompleksowej pielęgnacji kosmyki będą rosły zdrowsze. Dlatego jeśli chcesz zapuścić pasma, wprowadź kilka nawyków do swojej codziennej rutyny.

Długie włosy to marzenie wielu kobiet. O czym musisz pamiętać, jeśli planujesz ich zapuszczanie? Oto najważniejsze zasady, które ułatwią ci zadanie.

Zobacz wideo Marina chwali się pięknymi włosami:

Jak szybko zapuścić włosy? Pielęgnacja skalpu

Koreanki twierdzą, że piękne włosy zaczynają się od zadbanego skalpu. Dlatego też, jeśli chcesz, by kosmyki rosły szybko i były zdrowe, musisz zadbać o odpowiednią pielęgnację. Oto trzy ważne kroki, które warto wprowadzić do swojej rutyny pielęgnacyjnej. 

  1. Pamiętaj o peelingach skóry głowy. Zazwyczaj zaleca się, by wykonywać je 1-2 razy w tygodniu. Ten prosty zabieg zapewnia wiele korzyści. Peelingi pobudzą cebulki włosów. Poza tym skóra głowy stanie się dotleniona i odżywiona.
  2. Kolejny krok to olejowanie skóry głowy. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się m.in. olej z czarnuszki, olej konopny, olej z wiesiołka. Pamiętaj o tym, że intensywny masaż nie jest wskazany. Bardzo ważna jest delikatność. Poza tym nigdy nie trzymaj oleju na skórze głowy dłużej niż dwie godziny. 
  3. Poza tym codziennie wcieraj w skórę głowy wcierki, które odżywią cebulki, a także poprawią krążenie. Możesz skorzystać z gotowych produktów lub przygotować je samodzielnie (popularnością cieszą się m.in. domowa wcierka z kozieradki czy soku z cebuli).

Jak szybko zapuścić włosy? Wsparcie od wewnątrz

Bardzo istotna jest także pielęgnacja od wewnątrz. W drogeriach i aptekach znajdziesz wiele suplementów diety i leków, które zawierają cenne dla naszych włosów składniki. To na przykład biotyna, selen, cynk, skrzyp polny. Aby wybrać jak najlepszy środek, przed zakupem zapoznaj się z opiniami na jego temat (np. na forach oraz stronach sklepów internetowych).

Może cię także zainteresować:

Więcej o: