Jajeczne maski do włosów są łatwe w wykonaniu, szybkie, tanie i niezwykle skuteczne. Chociaż w drogeriach znajdziemy mnóstwo kosmetyków, które obiecują nam efekt zwiększonej objętości, ich działanie jest krótkotrwałe i nie zastąpi codziennej pielęgnacji.
Zainspirujmy się ulubionymi przepisami naszych babć, które pozwolą nam cieszyć się fantastycznymi, lśniącymi i grubymi włosami. Pomogą nam w tym żółtka jaj, które w szczególny sposób poprawiają kondycję włosów.
Jaja zawierają lecytynę i białko - dwa składniki, które wzmacniają i nawilżają włosy. Białko dodatkowo zapobiega ich łamaniu się i dodaje im objętości. Żółtko z kolei wiąże składniki maski, i zapewnia jej gładką konsystencję. Poza tym ma dużą ilość siarki, łagodzącej objawy łupieżu. Podpowiadamy, jak przygotować ekspresową maseczkę jajeczną.
Do miski wbij dwa jajka i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek. Składniki roztrzep widelcem w taki sposób, aby się połączyły. Gdy masa będzie już gotowa, umyj włosy delikatnym szamponem oczyszczającym i po spłukaniu nałóż na nie mieszankę jajeczną. Zawiń włosy w ręcznik, lub nałóż na nie czepek kąpielowy i poczekaj 15-20 minut. Spłucz letnią wodą i nałóż odżywkę. Pozostaw do naturalnego wyschnięcia.
W misce rozgnieć obrane awokado, tak jakbyś robiła guacamole. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, jajko, pół łyżki miodu i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Następnie podobnie jak w przypadku pierwszej maski, umyj włosy szamponem i przystąp do pielęgnacji. Pozostaw masę na głowie przez 30 minut. Zmyj wodą i umyj jeszcze raz głowę szamponem. Pozostaw do wyschnięcia.