Zmiany we fryzurze i rozjaśnianie włosów to coś, na co regularnie decyduje się wiele kobiet. Nie zawsze jednak efekty rozjaśniacza są korzystne dla zdrowia naszych pasm. Na szczęście możesz porzucić sklepowe produkty na rzecz w pełni naturalnych składników. Masz je w swojej kuchni? Dzięki nim rozjaśnisz włosy nawet o kilka tonów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie od dziś wiadomo, że cytryna ma działanie rozjaśniające. To świetny środek na przebarwienia, ale również i do rozjaśnienia włosów. Wystarczy, że wyciśniesz sok z owocu i zmieszasz go z wodą, a później namoczysz pasma i zawiniesz je w ręcznik na pół godziny. Spłukuj produkt z włosów letnią wodą i stosuj regularnie, a już po kilku aplikacjach zauważysz różnicę.
Okazuje się, że ciemne włosy możesz też rozjaśnić płukanką z rumianku. Wystarczy, że zalejesz 1 l wody 4 saszetki produktu. Poczekaj, aż napar wystygnie i przepłucz nim dokładnie włosy po umyciu. Zawiń pasma w ręcznik na 20 minut i umyj włosy wodą. Warto stosować rumianek regularnie, najlepiej podczas każdego mycia. Nie zapomnij jednak o nawilżaniu włosów, gdyż produkt może doprowadzić do ich wysuszenia. W rozjaśnianiu włosy pomoże ci też miód. Zmieszaj 2 łyżki produktu z 3 łyżkami dobrej jakości oliwy i połową szklanki wody. Nałóż mieszankę na pasma, odczekaj pół godziny i spłucz z włosów. Regularnie działanie, na przykład dwa razy w tygodniu sprawi, że kosmyki szybko zostaną naturalnie rozjaśnione.