Nic nie wprawia w świąteczny nastrój tak, jak zapach pierniczków unoszący się w domu. Pierniczki na święta to obowiązkowa pozycja wśród słodkości na Boże Narodzenie. Choć z pozoru mogą wydawać się trudne do zrobienia, przygotowałyśmy dwa przepisy, które z pewnością udadzą się każdej kobiecie.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i uformować górę. Na szczycie zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego miód,masło i jajko, a także wsypać przyprawy oraz cukier. Wszystko razem zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, a następnie każdą z nich rozwałkować (na około 5 mm) na oprószonej mąką stolnicy i wycinać pierniki. Wyłożyć pierniczki na natłuszczonej blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po przestudzeniu, udekorować pierniczki według uznania.
Dla wszystkich kobiet, które nawet w święta dbają o linię lub z jakiegoś powodu nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne pierniczki, świetną alternatywą będą te w wersji raw. Są zdrowe, wegańskie i naprawdę pyszne!
Składniki:
Sposób przygotowania: Daktyle namocz w wodzie przez całą noc, a następnie odlej z nich wodę. Do namoczonych daktyli dodaj pozostałe składniki i zmiksuj całość. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj na stolnicy i wytnij wybrane kształty. Surowe pierniczki obtocz w cukrze kokosowym i cynamonie. Schowaj je do lodówki na 15-20 minut, aby stwardniały.