Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia. Trenerka nie ukrywa również pasji do gotowania i tworzenia własnych, zdrowych przepisów, którymi chętnie dzieli się na swoim blogu. Z okazji zbliżających się Świąt, Ania postanowiła przygotować przepis na makowca.
Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą, a więc i pora na świąteczne przepisy! Dla odmiany, z okazji Mikołajek, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec w zdrowej wersji. PS. Ciasto jest przepyszne, przepis dopracowywałam już od zeszłego roku
- napisała Anna Lewandowska na swoim Instagramie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sparzyłam mak i przepłukałam go na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotowałam z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Kiedy mak wystygł, zmieliłam go w malakserze. Białka jaj ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Masło wymieszałam z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią. Jabłka starłam na tarce o średnich oczkach. Wymieszałam z masą makową, mąkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, wcześniej sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy. Wszystko wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec piekłam w 180°C przez około 40 minut. Rozpuściłam czekoladę. Płynną czekoladą polałam ostudzone ciasto i udekorowałam orzechami włoskimi.