Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowy makowiec. "Przepis dopracowywałam już od zeszłego roku"

Święta zbliżają się wielkimi krokami i z tej okazji, Anna Lewandowska przygotowała dla swoich obserwatorek pyszną niespodziankę. Trenerka podzieliła się swoim autorskim przepisem na dietetycznego makowca. Internautki są zachwycone!

Anna Lewandowska dzieli się wiedzą na swoim blogu

Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii aktywności fizycznej oraz zdrowego stylu życia. Trenerka nie ukrywa również pasji do gotowania i tworzenia własnych, zdrowych przepisów, którymi chętnie dzieli się na swoim blogu. Z okazji zbliżających się Świąt, Ania postanowiła przygotować przepis na makowca.

Zobacz wideo
Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą, a więc i pora na świąteczne przepisy! Dla odmiany, z okazji Mikołajek, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec w zdrowej wersji. PS. Ciasto jest przepyszne, przepis dopracowywałam już od zeszłego roku

- napisała Anna Lewandowska na swoim Instagramie.

Anna Lewandowska zdradziła przepis na zdrowy makowiec

Składniki:

  • 250 g mielonego maku
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Sparzyłam mak i przepłukałam go na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotowałam z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Kiedy mak wystygł, zmieliłam go w malakserze. Białka jaj ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Masło wymieszałam z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią. Jabłka starłam na tarce o średnich oczkach. Wymieszałam z masą makową, mąkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, wcześniej sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy. Wszystko wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec piekłam w 180°C przez około 40 minut. Rozpuściłam czekoladę. Płynną czekoladą polałam ostudzone ciasto i udekorowałam orzechami włoskimi.

 
Więcej o: