Pierniczki bożonarodzeniowe w wersji bezglutenowej. Anna Lewandowska zdradza przepis

Żaden miłośnik Świąt nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku aromatycznych pierniczków. Tym, którzy nie mogą pozwolić sobie na ich tradycyjną wersję, Anna Lewandowska przychodzi z pomocą i zdradza przepis na pierniczki bezglutenowe.

Anna Lewandowska nie ukrywa faktu, że jest wielką fanką gotowania, pieczenia oraz wszelkich kuchennych eksperymentów. Swoją pasją do gotowania, trenerka dzieli się na blogu healthy plan by ann, gdzie regularnie publikuje przeróżne autorskie przepisy. Z okazji zbliżających się Świąt, Ania postanowiła przygotować dla swoich obserwatorów kilka świątecznych przepisów. Oto jeden z nich!

Zobacz wideo

Autorski przepis Anny Lewandowskiej na bezglutenowe pierniczki

Najpierw je pieczemy, a później dekorujemy w rodzinnym gronie. Świetna zabawa i jednocześnie integracja rodziny i przyjaciół. Zwieńczeniem pieczenia jest piękny zapach przypraw korzennych unoszący się w domu!

- pisze Ania Lewandowska na swoim blogu.

Składniki:

  • 80 g masła klarowanego
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika: cynamon, kardamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa (można użyć gotowej mieszanki)
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 6 łyżek miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania: 

Rozpuściłam masło klarowane. Wszystkie składniki na pierniki wymieszałam i zagniotłam ciasto. Gotowe ciasto owinęłam papierem do pieczenia i schowałam do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam je i foremkami wykrawałam pierniczki. Pierniki piekłam w 170°C przez około 10 minut.

Więcej o: