Anna Lewandowska każdego roku przed świętami przygotowuje dla swoich obserwatorów porcje zdrowych przepisów, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw. Już jakiś czas temu przedstawiałyśmy wam przepis na bezglutenowe pierniczki, a teraz przyszła kolej na świąteczne ciasto z daktyli.
Wiecie nie od dziś, że jestem fanką daktyli. Przyznaję się do tego otwarcie. Ten produkt zawsze znajdzie miejsce zarówno w moim domu jak i w mojej torebce jako mała, energetyczna przekąska. Tym razem postanowiłam pokazać wam daktyle w nieco innej odsłonie - w postaci ciasta. Ich smak doskonale łączy się z migdałami i siemieniem lnianym, dając nam w rezultacie pyszne, słodkie ciasto pełne wartości odżywczych, w tym niesamowicie ważnych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Wasz układ nerwowy będzie wam za nie wdzięczny, ale również żołądek - często obciążony ciężkostrawnymi, świątecznym potrawami!
- napisała Anna Lewandowska na swoim blogu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Daktyle namocz przez 15 minut w gorącej wodzie. Zmiel migdały i len. Do miski dodaj daktyle, syrop z agawy, olej i mleko roślinne. Całość zblenduj. Przełóż ciasto do formy i piecz w 180°C przez około 40 minut.