Pierniczki świąteczne. Sprawdź, jak przygotować aromatyczne ciasteczka

Pierniczki świąteczne można przygotować już teraz lub poczekać na świąteczny tydzień. Do dekoracji warto zaprosić najmłodszych domowników, dla których będzie to świetna zabawa. Sprawdź przepis na pierniczki świąteczne i niech Ci się upiecze!

Pierniczki: przepis na udane rodzinne święta

Wspólne pieczenie pierniczków to ulubione zajęcie najmłodszych, dzieci uwielbiają dekorować ciastka, którymi później obdarowują całą rodzinę lub wieszają je na choince. W przypadku pierniczków, które mają pełnić funkcję smakołyku, sztuką jest, aby nie były one zbyt twarde. Jak osiągnąć idealną konsystencję? Sprawdź listę składników, sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne oraz zasady ich przechowywania. 

Bombki choinkowe w kolorze złota i czerwieni to klasyka. Zdjęcie ilustracyjneBombki choinkowe - najmodniejsze trendy sezonu świątecznego

Ciastka świąteczne - lista składników

Przed przystąpieniem do pieczenia sprawdź, czy masz wszystkie składniki na ciastka świąteczne. Część na pewno znajdziesz w domu, po resztę trzeba będzie udać się do sklepu: 

  • Mąka pszenna lub tortowa- 800 gram 
  • Masło- 150 g
  • Jajka- 3 sztuki
  • Miód- 250 g
  • Cukier- 300 g
  • Soda- 1 łyżeczka 
  • Cynamon- 2 małe łyżeczki
  • Gotowa przyprawa do pierników (przyprawę można też przygotować samemu. Składniki - 1 łyżeczka: gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, zmielone goździki). 
  • Lukier do dekoracji (30 dag cukru pudru, 3 łyżki wody, 1 dojrzała cytryna, olejek waniliowy lub pomarańczowy, opcjonalnie: rum albo miodówka)
Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki

Ciastka korzenne na święta- przygotowanie krok po kroku 

Poniżej prezentujemy jak krok po kroku przygotować pyszne ciastka korzenne. Przepis na pierniczki świąteczne jest dosyć prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności:

  1. Rozpuść masło w rondelku, następnie dodaj: miód, cukier oraz przyprawy. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia składników, ale bez doprowadzania do wrzenia. Na koniec pierwszego etapu odstawiamy rondelek, aż do wystygnięcia. 
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę i dodaj do masy znajdujące się w rondelku. Następnie wbij dwa jajka i wyrabiaj ciasto czystymi dłońmi. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt klejące, dodaj trochę mąki. 
  3. Przy pomocy wałka rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm, dokładnie tak jak w punkcie wyżej, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosyp więcej mąki. Na płaskiej powierzchni ciasta wytnij ulubione kształty foremkami i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Pamiętaj o odstępach. 
  4. Tak powstałe pierniczki przełóż do piekarnika i piecz w temperaturze około 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, lub góra-dół 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans (ale należy cały czas sprawdzać kolor wypieków).

Po tym jak ciastka świąteczne wystygną, można przystąpić do dekoracji. Poniżej dowiesz się jak przygotować lukier. 

Ciastka korzenne na Święta Bożego Narodzenia: przepis na lukier

W tej części artykułu dowiesz się jak w kilku krokach przygotować pyszny lukier. 

Składniki:

  • 30 dag cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 dojrzała cytryna,
  • olejek waniliowy lub pomarańczowy,
  • opcjonalnie: rum albo miodówka

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij cytrynę, aż otrzymasz 3 duże łyżki soku. 
  2. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Na koniec tego etapu dodaj aromatyczny olejek. 
  3. Ponownie wszystko wymieszaj, do smaku możesz dodać kilka kropel rumu, jeśli lukier jest zbyt rzadki, zagęszczamy konsystencję cukrem pudrem. 

Do dekoracji można też użyć jadalnych, perłowych kuleczek, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Dzieci lubią też zdobić ciastka korzenne tradycyjną, kolorową posypką. 

Ozdoby świąteczne DIY mogą być bardzo różnorodne. Zdjęcie ilustracyjneOzdoby świąteczne DIY- sprawdź, jak zamienić wnętrza w prywatną Narnię

Pierniczki świąteczne- zasady przechowywania 

Udekorowane pierniczki świąteczne należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, najlepsza będzie szczelna puszka. Okres przechowywania nie powinien być dłuższy niż 2-3 tygodnie. Pierniczki, które zostawimy w otwartej puszce, zrobią się miękkie. 

Więcej o: