Suszone pomarańcze na choinkę - naturalna ozdoba
Suszone pomarańcze na choinkę to wdzięczna i co najważniejsze naturalna ozdoba, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale i jest wolna od wszelkich toksycznych substancji. Co więcej, wykonanie takiej ozdoby nie wymaga od nas specjalistycznej wiedzy czy jakiś wyjątkowych umiejętności. Nic z tych rzeczy. Wszystko, co musisz zrobić, by cytrusy stały się bożonarodzeniową ozdobą, to pokroić je na plasterki i wysuszyć. Ewentualnie możesz ubogacić je poprzez dodanie goździków albo kolorowych dodatków np. wzorków wykonanych z kolorowego kleju lub brokatu. Poniżej prezentujemy trzy metody dzięki, którym ususzysz pomarańcze w zaciszu swojego domu.
Jak ususzyć pomarańcze na choinkę: proste metody, które warto znać
Jak ususzyć pomarańcze na choinkę? To prostsze niż myślisz! Zanim jednak przejdziemy do metod suszenia, musimy skupić się na akcesoriach, które mogą nam się przydać. Oto lista rzeczy, które warto przygotować jeszcze przed samym procesem suszenia:
- pomarańcze - kilka sztuk
- goździki jako dodatkowa dekoracja
- ostry nóż
- deska do krojenia
- papierowe ręczniki
- papier do pieczenia
- cukier - doda blasku
- kolorowy brokat albo klej (opcjonalnie)
- sznurek, tasiemka, nitka
Przygotowanie owoców do suszenia:
- Na samym początku należy dokładnie umyć pomarańcze.
- Następnie pokrój je na plastry o grubości około 5-8 mm. To dosyć istotne. Zbyt grube będą długo schły, za cienkie mogą się przypalić albo popękać.
- Następnie każdy plaster osusz kawałkiem papierowego ręcznika
Naturalne ozdoby choinkowe: proces suszenia pomarańczy
Naturalne ozdoby choinkowe to świetna alternatywa dla sztucznych dekoracji. Pomarańcze suszone na choince to nie tylko ozdoba, ale i późniejsza przekąska. Nie ma nic lepszego, aniżeli smak suszonej pomarańczy w święta. Oto trzy najbardziej popularne sposoby na suszenie owoców:
- Suszenie pomarańczy w piekarniku - jest to bardzo wygodne rozwiązanie i stosunkowo najszybsze, ale jednocześnie ryzykowne. Jeżeli nie przypilnujemy owoców, mogą się przypalić. Jeśli chcemy tego uniknąć, musimy po prostu uważać. Wykładamy papierem do pieczenia blachę. Przed włożeniem pomarańczy, możemy je zanurzyć w syropie cukrowym, wówczas nabiorą one przepięknego blasku. Dalej, układamy nasze plasterki na papierze i wkładamy do piekarnika. Blaszkę należy umieścić na środkowej wysokości. Najlepsza temperatura to około 80 stopni Celsjusza. Jeżeli idzie natomiast o czas, jaki jest nam potrzebny, to jest to około 3-4 godzin. Co pół godziny, należy obracać plasterki i sprawdzać, w jakim są stanie. Ważne! W trakcie suszenia lekko uchyl piekarnik, wówczas będzie miał on doskonałą wentylację.
- Suszenie pomarańczy w suszarce - plasterki pomarańczy ułóż na tackach i następnie włącz suszarkę. Zwykle proces suszenia trwa cztery godziny.
- Suszenie pomarańczy na kaloryferze - ta metoda niesie za sobą wiele korzyści. Wykorzystując tę samą energię, jaką zużywamy na ogrzanie naszego domu, możemy jednocześnie wysuszyć pomarańcze. Ponadto unoszący się aromat owoców, jest naturalnym sposobem na odświeżenie naszego domu.
Choć w pierwszym wrażeniu suszone pomarańcze kojarzą nam się przede wszystkim ze stylem rustykalnym czy tradycyjnym, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zawiesić je w nieco nowocześniejszych wersjach choinek.
Zobacz wideo
Sztuczna czy prawdziwa? Która choinka bardziej eko?