Ciasto makowe: gwiazda. Wyrób na specjalne zamówienie
W okresie świąt tradycyjny makowiec to punkt obowiązkowy i chociaż na co dzień raczej nie zamawiamy w cukierni makowca, to w święta z radością stawiamy go na stole. Marzy Ci się własnoręcznie przygotowane ciasto makowe gwiazda? Sprawdź nasz sprawdzony przepis, który na pewno się uda.
Makowiec gwiazda: przepis krok po kroku
Poniżej opisujemy wszystkie etapy przygotowania ciasta o nazwie gwiazda makowa oraz podajemy listę niezbędnych składników. Zanim przystąpisz do analizy przepisu na makowiec gwiazda, sprawdź co musisz kupić.
Gwiazda makowa- lista zakupów
- Mąka pszenna- ok. 500 g
- Drożdże świeże- ok. 30 g
- Cukier- ok. 50 g
- Mleko- ok. 180 ml
- Jaja- 2 sztuki
- Masło- ok. 50 g
- 1 jajko, którego użyjesz do smarowania ciasta
- Gotowa masa makowa- ok. 300 g
- Do przygotowania lukru: podgrzany sok z cytryny- 1 łyżka i pół szklanki cukru pudru
Gwiazda makowa: jak zrobić bożonarodzeniowe ciasto?
Jak zrobić gwiazdę makową? Po pierwsze ważna jest ilość czasu, którą należy sobie wcześniej zarezerwować. Przybliżony czas przygotowania tego ciasta to dwie godziny.
- Na początek weź miskę i wsyp do niej mąkę, dodaj drożdże i cukier. Powoli dolewaj mleko o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane i mieszaj. Następnie przykryj miskę ścierka i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 10 minut.
- W kolejnym kroku należy dodać jajka i wymieszać wszystkie składniki. Przez kolejny kwadrans wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne o gładkiej powierzchni. Kolejny raz przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Po upływie tego czasu ciasto przenosimy na stolnicę z mąką i ugniatamy. Następnie dzielimy je na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy do okręgu o średnicy 25 cm. Tak przygotowane ciasto kładziemy na blasze, na której wcześniej należy umieścić papier do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę makową ok. 1/3. Musimy jednocześnie pamiętać o tym, aby zostawić 1 cm z brzegu bez nadzienia.
- Zgnieciony i rozwałkowany drugi kawałek ciasta kładziemy na masie pierwszego kawałka. W kolejnym kroku znowu należy nałożyć masę, którą przykryjemy znowu ciastem i ponownie nałożyć masę, którą przykrywamy ostatnim krążkiem.
- Tak przygotowane ciasto należy pokroić na 16 części, ale uwaga nie tniemy do samego końca. Nie tniemy też środka. Następnie każdy z kawałków obracamy po dwa razy, parami. To znaczy: pierwszy kawałek kręcimy dwa razy w prawo, drugi obok dwa razy w lewo. Tak poprzekręcane kawałki zlepiamy na końcach i ponownie odstawiamy na około pół godziny.
- Na górze ciasto smarujemy jajkiem, które należy wcześniej roztrzepać i wstawiamy do piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po przestudzeniu ciasto można polać lukrem, który tworzymy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny, który musi być dodatkowo ciepły.
Zobacz wideo
Sprawdź też przepis na makowiec bez pieczenia