Gwiazda makowa- sprawdź przepis na pyszne ciasto świąteczne

Gwiazda makowa to pyszne świąteczne ciasto. Święta tuż, tuż, zanim jednak przejdziesz do pakowania prezentów, sprawdź nasz niezawodny przepis na ciasto makowe. Jest nie tylko smaczne, ale też pięknie się prezentuje na świątecznym stole.

Ciasto makowe: gwiazda. Wyrób na specjalne zamówienie 

W okresie świąt tradycyjny makowiec to punkt obowiązkowy i chociaż na co dzień raczej nie zamawiamy w cukierni makowca, to w święta z radością stawiamy go na stole. Marzy Ci się własnoręcznie przygotowane ciasto makowe gwiazda? Sprawdź nasz sprawdzony przepis, który na pewno się uda. 

Makowiec gwiazda: przepis krok po kroku 

Poniżej opisujemy wszystkie etapy przygotowania ciasta o nazwie gwiazda makowa oraz podajemy listę niezbędnych składników. Zanim przystąpisz do analizy przepisu na makowiec gwiazda, sprawdź co musisz kupić. 

Gwiazda makowa- lista zakupów 

  • Mąka pszenna- ok. 500 g
  • Drożdże świeże- ok. 30 g
  • Cukier- ok. 50 g
  • Mleko- ok. 180 ml 
  • Jaja- 2 sztuki 
  • Masło- ok. 50 g
  • 1 jajko, którego użyjesz do smarowania ciasta
  • Gotowa masa makowa- ok. 300 g 
  • Do przygotowania lukru: podgrzany sok z cytryny- 1 łyżka i pół szklanki cukru pudru 

Gwiazda makowa: jak zrobić bożonarodzeniowe ciasto?

Jak zrobić gwiazdę makową? Po pierwsze ważna jest ilość czasu, którą należy sobie wcześniej zarezerwować. Przybliżony czas przygotowania tego ciasta to dwie godziny. 

  • Na początek weź miskę i wsyp do niej mąkę, dodaj drożdże i cukier. Powoli dolewaj mleko o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane i mieszaj. Następnie przykryj miskę ścierka i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 10 minut. 
  • W kolejnym kroku należy dodać jajka i wymieszać wszystkie składniki. Przez kolejny kwadrans wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne o gładkiej powierzchni. Kolejny raz przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie tego czasu ciasto przenosimy na stolnicę z mąką i ugniatamy. Następnie dzielimy je na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy do okręgu o średnicy 25 cm. Tak przygotowane ciasto kładziemy na blasze, na której wcześniej należy umieścić papier do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę makową ok. 1/3. Musimy jednocześnie pamiętać o tym, aby zostawić 1 cm z brzegu bez nadzienia.  
  • Zgnieciony i rozwałkowany drugi kawałek ciasta kładziemy na masie pierwszego kawałka. W kolejnym kroku znowu należy nałożyć masę, którą przykryjemy znowu ciastem i ponownie nałożyć masę, którą przykrywamy ostatnim krążkiem. 
  • Tak przygotowane ciasto należy pokroić na 16 części, ale uwaga nie tniemy do samego końca. Nie tniemy też środka. Następnie każdy z kawałków obracamy po dwa razy, parami. To znaczy: pierwszy kawałek kręcimy dwa razy w prawo, drugi obok dwa razy w lewo. Tak poprzekręcane kawałki zlepiamy na końcach i ponownie odstawiamy na około pół godziny.   
  • Na górze ciasto smarujemy jajkiem, które należy wcześniej roztrzepać i wstawiamy do piekarnika, który wcześniej nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po przestudzeniu ciasto można polać lukrem, który tworzymy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny, który musi być dodatkowo ciepły. 
Zobacz wideo Sprawdź też przepis na makowiec bez pieczenia
Więcej o: