-
Kobieta
-
Boże Narodzenie
- Najtańsze i najszybsze ciasta na święta. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze proste w przygotowaniu
Najtańsze i najszybsze ciasta na święta. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze proste w przygotowaniu
Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez ciasta, jednak nie wyobrażają sobie jednocześnie długiego stania w kuchni. Na jaki wypiek zdecydować się zatem, aby przyrządzić go szybko, smacznie, a do tego jeszcze tanio? Podpowiadamy.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się nieubłaganie, dlatego coraz więcej pań domu zastanawia się, jakie dania przygotować na ten szczególny czas. Oprócz dwunastu potraw na Wigilię nie można zapomnieć o ciastach. Przedstawiamy propozycje tanich i prostych w przygotowaniu wypieków, które pięknie ozdobią stół i zasmakują nawet najwybredniejszym domownikom i gościom.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Co upiec na szybko? Zaoszczędź czas, przygotowując te wypieki
- Makowiec na biszkopcie — Puszyste i delikatne ciasto świetnie sprawdzi się jako lekki dodatek do kawy, gdy nadejdzie czas odpoczynku od jedzenia świątecznych potraw.
- Jabłecznik — Szarlotka jest ciastem, które nie dość, że smakuje praktycznie każdemu, to jeszcze można je przygotować nawet w 20 minut i nie wymaga zakupu drogich składników. Oszczędność czasu przyda się, gdy jesteśmy zabiegani i zajęci sprzątaniem, gotowaniem i ozdabianiem mieszkania przed przybyciem gości.
- Murzynek — To ciasto ponadczasowe, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Rozpływający się w ustach wypiek jest świetną propozycją na świąteczny deser.
Najtańsze i najszybsze ciasta na święta. Przygotujesz je w kilka chwil
- Sernik gotowany — Według niektórych to najpyszniejsze i najprostsze w przygotowaniu ciasto. Wiele przepisów nie wymaga pieczenia, jednak warto pomyśleć nad wyborem najlepszego twarogu, który ma ogromny wpływ na smak sernika.
- Rolada biszkoptowa — Ciasto jest delikatne, lekkie i puszyste, a nadzienie można przygotować w zależności od preferencji, dodając śmietanę, dżem, wiórki kokosowe, orzechy czy owoce. Warto wykorzystać składniki, które mamy już w domu, by nie wydawać pieniędzy na nowe.
- Piernik — Choć przygotowanie wypieku zajmuje nieco więcej czasu, warto przygotować surowe ciasto nawet miesiąc przed świętami, a bezpośrednio przed wizytą gości upiec je i postawić na świąteczny stół. Z pewnością zasmakuje każdemu.