Świąteczny czas sprzyja domowym porządkom i przygotowywaniu sporej ilości jedzenia. Z tego względu warto dowiedzieć się, jak rozmrozić lodówkę, by pozbyć się lodu i zrobić w niej więcej miejsca, a także jak szybko zrobić to z rybą i chlebem, jeśli czeka nas wizyta wcześniej niezapowiedzianych gości.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle
Jak szybko rozmrozić lodówkę? Przestrzegaj tych zasad, by szybko pozbyć się lodu
Jeśli chcesz by twoja lodówka, działała sprawnie przez wiele lat, warto ją co jakiś czas rozmrozić. Dzięki temu zyskasz więcej miejsca na produkty, ponieważ pozbędziesz się nadmiaru lodu ze ścianek. Działanie jest również sposobem na oszczędzenie pieniędzy, dlatego, że całkiem zamrożony sprzęt pobiera o wiele więcej energii.
- Ustaw poziom chłodzenia na 0 i odłącz lodówkę od prądu. Upewnij się, że wtyczka i kable nie znajdują się blisko wody.
- Opróżnij lodówkę i schowaj jedzenie w chłodne miejsce. Jeśli rozmrażasz chłodziarkę przed świętami, możesz je na przykład wystawić na balkon.
- Wyjmij wszystkie elementy (szuflady, pojemniki) i umyj je wodą z delikatnym detergentem, na przykład płynem do naczyń. Wyczyść też dokładnie wnętrze lodówki.
- Pozostaw drzwi lodówki otwarte na oścież i poczekaj, aż się całkiem rozmrozi. Możesz też przyspieszyć proces, wkładając do środka miskę z gorącą wodą.
Jak szybko rozmrozić rybę? Wypróbuj metodę z piekarnikiem
Niespodziewani goście zjawią się lada moment, a ty nie wiesz, jak szybko rozmrozić rybę? Najprostszym sposobem jest zrobienie tego przy pomocy piekarnika.
- Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, a później do nagrzanego do 70 stopni Celsjusza piekarnika.
- Gdy zauważysz, że lód na powierzchni ryby się topi, zwiększaj stopniowo moc urządzenia (nie rób tego gwałtownie, bo mięso straci swój smak).
- Osusz rybę przed dalszą obróbką przy pomocy papieru lub ręcznika kuchennego.
Jak szybko rozmrozić chleb? Będzie chrupiący, jeśli włożysz go do piekarnika
Przed świętami warto zrobić zapasy, bo nigdy nie wiadomo, czy nie odwiedzi nas ktoś niezapowiedziany i nie zabraknie jedzenia. Zamrożony chleb łatwo można odmrozić, dlatego warto na kilka dni przed świątecznym posiłkiem schować go do zamrażarki.
- Wyciągnij chleb z urządzenia i zostaw go do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
- Włóż pieczywo do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 10 minut, by cieszyć się jego świeżością i chrupiącą skórką.
Jak szybko odmrozić mięso? Wypróbuj metodę z woreczkiem i wodą
Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak prawidłowo i szybko rozmrozić mięso, by nie utraciło swoich walorów smakowych. Okazuje się, że to banalnie proste.
- Umieść mięso w szczelnie zamkniętym woreczku, a następnie włóż je do pojemnika z chłodną wodą.
- Co jakiś czas sprawdzaj, czy temperatura wody nie jest zbyt niska (powinna być nieco wyższa od temperatury mięsa). W razie potrzeby wymień ciecz.