Wyrzucasz do kosza? Lepiej wykorzystaj jako nawóz. Rośliny bujnie zakwitną

Domowe nawozy to świetny sposób na pielęgnację roślin. Nic dziwnego, że cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki nim możesz zadbać o kondycję kwiatów, zaoszczędzić, a przede wszystkim ponownie wykorzystać rzeczy, które zwykle trafiają prosto do kosza.

By dostarczyć roślinom składników odżywczych, zapewnić im bujny wzrost czy uchronić przed szkodnikami, warto sięgać po domowe sposoby. W tym celu często wykorzystuje się resztki, które zwykle niepotrzebnie wyrzucamy do kosza. Przykładem mogą być nie tylko fusy po kawie czy skorupki jajek, lecz także skórka z banana. To właśnie ten owoc sprawdzi się idealnie w pielęgnacji roślin kwitnących w domu i ogrodzie.

Zobacz wideo Jak dbać o skrzydłokwiat? Wypróbuj ten domowy nawóz

Więcej sprawdzonych i ekologicznych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zamiast wyrzucać do kosza, wykorzystaj jako nawóz. Rośliny bujnie zakwitną

Nawóz z banana wzbogaci rośliny w potas, fosfor, a więc składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin kwitnących i owocujących. Potas wzmacnia korzenie i korzystnie wpływa na kwitnienie, fosfor korzystnie wpływa na kondycję roślin. Nawóz bananowy zawiera też magnez, wapń czy siarkę. To dlatego warto go stosować regularnie. Dzięki niemu rośliny bujnie zakwitną.

Płynny nawóz bananowy. Zalej skórki wodą i odstaw na 24 godziny

Najprostszy nawóz ze skórek banana wykonasz z resztek owocu i ciepłej wody. Będziesz potrzebować też szklanego słoika o pojemności ok. 0,5-1 litra. Jeśli planujesz podlać rośliny w ogrodzie, przygotuj większą porcję skórek i odpowiednio większe naczynie.

  1. Skórkę z banana pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do słoika.
  2. Zalej ciepłą wodą.
  3. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.
  4. Po tym czasie odlej płyn i rozcieńcz odstaną wodą w proporcji 1:1.

Tak przygotowanym nawozem podlej rośliny w domu, na balkonie i w ogrodzie. Stosuj raz na 3-4 tygodnie do podlewania storczyków, skrzydłokwiatu, ale też róż, pomidorów czy ogórków.

Nawóz z suszonych skórek banana. Szybko sposób na odżywienie roślin

Nawóz z banana możesz też przygotować w formie proszku dodawanego później do wody lub bezpośrednio do podłoża. Będziesz do tego potrzebować wysuszonych skórek. Możesz to zrobić na słońcu, w suszarce do grzybów lub w piekarniku. Rozgrzej go do temperatury ok. 100 stopni, jeśli masz taką możliwość, to uruchom termoobieg. Ułóż skórki na blaszce do pieczenia miękką częścią do dołu i piecz przez ok. 30 minut. Dokładny czas zależy jednak od rozmiaru. Gdy będą suche, wyłącz piekarnik. Wysuszone w dowolny sposób skórki rozgnieć na proszek w moździerzu lub zmiel blenderem. Proszek możesz stosować jako dodatek do wody, wymieszać z podłożem w trakcie przesadzania roślin lub wsypać na wierzch doniczki. Stosuj go raz na miesiąc w proporcji jedna łyżeczka na średniej wielkości doniczkę.

Więcej o: