Mało kto wie, że podlewanie pomidorów odpowiednim wyciągiem z pokrzywy da spektakularny efekt w postaci zdrowych i bujnych sadzonek. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgnąć i jak przygotować nawóz. Metoda jest łatwa i ekologiczna, jednak wymaga miejsca, czasu i cierpliwości.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć przygotowanie odpowiedniego nawozu do podlewania pomidorów wymaga czasu i cierpliwości, po zauważeniu pierwszych efektów z pewnością szybko zapomnisz o trudzie. Gnojówka z pokrzyw zawiera spore ilości krzemu, manganu, cynku, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu i azotu. Bogata mieszanka sprawi, że uprawa pomidorów zostanie skutecznie wzmocniona. Produkt zlikwiduje też szkodniki takie jak mszyce czy przędziorki oraz zapobiegnie porażeniu pomidorów zarazą ziemniaczaną.
Podczas stosowania gnojówki z pokrzyw należy zachować ostrożność, by nie doprowadzić do przenawożenia pomidorów, co przyniesie skutek odwrotny od zamierzonego. Z tego względu po przygotowaniu należy rozcieńczyć ją w odpowiednich proporcjach z wodą - 1:20 do oprysków i 1:10 do podlewania. Mieszankę warto stosować na pomidorach co dwa tygodnie. Nie należy podlewać gnojówką cebuli, czosnku, grochu, fasoli, rododendronów, azalii i wrzosów.
Przygotowanie gnojówki nie jest trudne, jednak wymaga wiele czasu i odpowiedniego miejsca. Przyda się też duże naczynie, na przykład beczka (bez metalowych elementów) lub głębokie wiadro. Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?