Majówka jest świetnym czasem na rozpoczęcie sezonu grillowego. Niektórzy w trosce o zdrowie zastanawiają się, co zrobić, by przygotowywane na ruszcie potrawy były zdrowsze. Innym zwyczajnie akurat skończyła się folia aluminiowa, dlatego szukają dla niej zamiennika. Podczas gdy jedni grillują bezpośrednio na ruszcie, drudzy wykorzystują inne, ekologiczne sposoby. Co należy zrobić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mało kto wie, że popularną folię aluminiową można zastąpić ekologicznymi, zdrowymi zamiennikami. Przed rozpoczęciem grillowania warto wziąć pod uwagę liście kapusty. Wybranie twardych i stabilnych, które nie rozlecą się pod naporem jedzenia to klucz do sukcesu. Inną metodą jest grillowanie na liściach bananowca, jednak te z kapusty są o wiele łatwiejsze do znalezienia w sklepie. Choć liście przez długi czas wytrzymują wysoką temperaturę, warto stosować dwie warstwy, dzięki czemu kiełbasy czy warzywa będą dobrze zabezpieczone i nie będziesz obawiać się, że w trakcie grillowania spadną na węgiel.
Ruszt, w który wyposażone są sklepowe grille, jest wielorazowy i nic nie stoi na przeszkodzie, by grillować bezpośrednio na nim. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by na bieżąco go czyścić i pozbywać się zalegającego tłuszczu i resztek jedzenia. W tym przypadku sprawdzi się płynny roztwór z wody i sody oczyszczonej. Domowy płyn oprócz umycia kratki zapobiegnie też namnażaniu się bakterii.