Z papryki można zrobić praktycznie wszystko. Warzywo świetnie sprawdzi się na grillu, w sosie, zamarynowane w słoikach czy jako zwykły dodatek do obiadu. Nie każdy jednak wie, że odpowiedni nawóz do tego warzywa można zrobić samodzielnie w domu. Jest ekologiczny, zdrowy dla roślin i praktycznie darmowy, bo przygotujesz go z resztek i wody. To dobry sposób, by zapomnieć o drogich, sklepowych preparatach. Co należy zrobić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że zasilający paprykę nawóz można przygotować z zaledwie trzech składników. Potrzebujesz tylko popiołu drzewnego, skórek cebuli i wody. Mikstura zasili nie tylko roślinę, ale również i glebę. Dzięki temu papryka szybko urośnie, a plony będą soczyste i okazałe. Korzystne efekty można uzyskać już po 10 dniach kuracji. Skórki z cebuli są źródłem fitoncydów, karotenu, potasu, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Produkt stymuluje wzrost roślin i wzmacnia łodygi i korzenie papryki. Z kolei popiół drzewny jako źródło potasu oddziałuje na glebę i ją wzmacnia. Dzięki stosowaniu nawozu zwiększa się też odporność rośliny na choroby grzybicze i bakteryjne.
Przygotowanie nawozu z papryki jest bardzo łatwe i nie powinno zająć ci wiele czasu. Potrzebujesz tylko garnka, 1 l wody, łupin z 4-5 cebul i około 3 łyżek popiołu drzewnego. Co należy zrobić?
Gotowy nawóz stosuj na sadzonki papryki codziennie przez 10 dni. Wystarczy, że będziesz podlewać je jednorazowo od 3 do 5 łyżek wywaru.