Wielu ogrodników zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości prostego w przygotowaniu nawozu z drożdży. Nie każdy jednak wie, że mieszanką nie należy podlewać wszystkich roślin. Okazuje się, że produkt może zniszczyć smak dwóch popularnych polskich warzyw. Na co warto zwrócić uwagę?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć mieszanka z drożdży zastosowana na rośliny jest zdrowa i stymuluje ich wzrost, czasem się nie sprawdzi. Niestety w przypadku cebuli i ziemniaków, które uprawiamy w ogrodzie celem późniejszego ich spożycia, drożdże mogą zmienić smak warzyw na gorszy. Z tego względu warto porzucić je na rzecz innych, domowych nawozów. Pozostałe rośliny warto zasilać drożdżami od wiosny do lata, zachowując przed każdą aplikacją około dwutygodniowy odstęp.
Lepiej nie nawozić ziemniaków i cebuli drożdżami, a zamiast tego postawić na inne domowe mieszanki. W przypadku cebuli sprawdzi się nawożenie organiczne, na przykład obornikiem i kompostem. Jeśli chodzi o ziemniaki, stymulująco na wzrost zadziałają gnojówki. Jak je przygotować?
Gnojówka z pokrzywy:
Gnojówka z czosnku:
Tak przygotowane gnojówki oprócz zapewnienia obfitych plonów uchronią je też przed chorobami i odstraszą szkodniki, takie jak mszyce i przędziorki.